Akcija „Zavrni rukave“ na 313 lokacija u Srbiji, u Kruševcu na samo dve!

U okviru nacionalne kampanje „Zavrni rukave“, u kojoj će se u nedelju, 24. marta, čistiti na 313 lokacija u Srbiji, u Kruševcu će čišćenje biti organizovano samo na dve lokacije. Istovremeno, što se tiče Rasinskog okruga, na području Aleksndrovca je prijavljeno šest lokacija, dok u ostalim opštinama našeg okruga nema prijavljenih mesta za čišćenje.

Organizatori akcije, udruženje „Eko straža“ saopštilo je da je za ovu akciju, koja se održava 11. put prijavljeno 313 lokacija za čišćenje, što je skoro duplo više nego prošli put (160).

– Očekujemo petocifreni broj učesnika, ali to zavisi od vas – poručuju iz te organizacije.

Navode da u nedelju građani mogu odabrati jednu od 313 lokacija za čišćenje na kojima će ih dočekati jedan od 313 vođa lokacija.

Sami znate kakva je situacija sa smećem i da nećemo još moći da oćistimo celu Srbiju za jedan dan, ali idemo ka tome! “Zavrni rukave” okuplja pokretače promena i kritičnu masu koja će u nedelju čistiti, a ostali deo godine biti ambasador problema otpada i Srbije bez deponija. Budi deo armije koja izlazi iz svoje zone komfora i pokazuje patriotizam na delu. Nikakva prijava nije potrebna, vidimo se u nedelju – navodi „Eko straža“.

Dodaju da je potrebno da građani ponesu sve što je potrebno od zaštite (rukavice) i poneku kesu za smeće te da, ako uoče akcije imaju neki problem, mogu kontaktirati administratora na 063 551 644.
Akcija počinje u 12 časova, a traje do 14 časova.

U Kruševcu će se čistiti obala Rasine, nedaleko od AKC „Gnezdo“, te deo oko vodenice u Jablanici. U Aleksandrovcu su prijavljene lokacije za čišćenje u Laćisledu, Subotici, Vrbnici, Mitrovom polju i Drenči.

Inače, „Zavrni rukave“ je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Na najvećoj akciji do sada u Srbiji učestvovalo je 5.500 ljudi na 160 različitih lokacija, u 70 gradova i sela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *