AKC Gnezdo: Poziv za popunjavanje galerijskog programa

Kruševački Alternativni kulturni centar “Gnezdo” raspisao je poziv za popunjavanje galerijskog programa u sezoni 2024/25. Pravo učešća imaju pojedinci/ke, udruženja i neformalne grupe, a prijave moraju da sadrže umetnički koncept izlagačke aktivnosti iz oblasti vizuelnih umetnosti i performansa. Rok za podnošenje prijava je 14. maj 2024.

Umetnici i umetnice pozvani su da prijave koncept celokupne izložbe i/ili performansa, a ne već postojeće radove. Mogu se prijaviti radovi koji su u procesu nastajanja ili koji još nisu ni započeti, a mogu i gotovi radovi, ukoliko im se stavi novi kontekst i doda značenje sa kojim nisu pre izlagani.

Prijavljeni koncept izložbe mora biti detaljno tekstualno razrađen, upotpununjen i skicama ako je potrebno, fotkama radova, zamislima u vezi sa katalogom ili nekom propratnom aktivnošću koja će kontekstualizovati izložbu.

Tako ekspliciran umetnički koncept, zajedno sa kratkom biografijom autora ili autorke odnosno izlagača ili izlagačice, dostavlja se elektronski na akc.gnezdo@gmail.com, sa naznakom “Prijava za konkurs galerije AKC “Gnezdo” za sezonu 2024 / 25″ u naslovu mejla.

Savet galerije AKC “Gnezdo”, koji će činiti četiri člana, pristigle prijave ocenjivaće po sledećim kriterijumima: interakcija sa jedinstvenim tehničkim, fizičkim i vrednosnim karakteristikama izlagačkog prostora AKC “Gnezdo”, potom preispitivanje odnosa autor – delo – publika, te prepispitivanje odnosa umetničke produkcije i savremenog društva na Balkanu.

Prijava sa najviše osvojenih poena biće nagrađena sa 65. 000 dinara i pokrićem za putne troškove izlagača odnosno izlagačica, troškove produkcije novih i radova u nastajanju i produkcije izložbe (materijali, štampanje kataloga, gorivo, autobuske karte, troškovi isporuke radova, u visini do 30 000 dinara). Druga i treća nagrada će uključiti pokriće za produkciju izložbe i putne troškove izlagača ili izlagačica, do 30. 000 dinara.

Razmatraće se samo prijave koje stignu pre 15. maja 2024. godine. Savet će se potruditi da obaveštava sve koji su se prijavili o statusu prijave, da postavi pitanja u vezi sa prijavom. Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 15. juna na sajtu i  društvenim mrežama AKC “Gnezdo”, i o njima će posebno biti obavešteni svi koji su se prijavili.

Konkurs za kategoriju mladih sa teritorije Rasinskog okruga, koji je podržao European Endowment for Democracy (EED),  biće raspisan naknadno.

Link ka tekstu konkursa: http://www.imcreator.com/free/nenadd037/gnezdo_galerija_konkurs_24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *