AKC Gnezdo: Povodom opasnih tvrdnji i poziva na linč od strane grupe građana

gnezdo, odjek.rs

Povodom komentara koji su se pojavili u javnosti o prirodi samog prostora Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“, kao i aktivnostima koje se u njemu odvijaju, oglasila je zajednica korisnika i korisnica tog kulturnog centra. U saopštenju za medije navodi se da će protiv lica koja su govorom mržnje i pozivanjem na linč ugrozila bezbednost svih posetilaca AKC Gnezdo, biti preduzeti odgovarajući pravni koraci.

gnezdo protest, odjek.rs

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili komentari o navodnim aktivnostima koje se sprovode u AKC „Gnezdo“, praćeni pretnjama i govorom mržnje, te pisanjima da se u Gnezdu okupljaju satanisti, narkomani i alkoholičari i da je reč o gej klubu, grupa ljudi okupila se juče ispred Gnezda.

Uz uvredljivo skandiranje, okupljeni su pozivali na linč, mogle su se čuti najstrašnije pretnje. Nakon intervencije policije, demonstranti su se razišli, ali se hajka protiv „Gnezda“ nastavila na društvenim mrežama gde se, između ostalog, može pročitati da svim korisnicima i korisnicama ovog alternativnog kulturnog centra „treba vezati što teži kamen i pobacati tu gamad u Rasinu“.

U AKC Gnezdo podsećaju da je ovaj prostor nastao 2017. godine kroz građanski aktivizam, prenamenom i oživljavanjem ruiniranog objekta za potrebe građana i građanki u oblasti kulturno-umetničkih, društvenih i omladinskih programa, koji se u njemu od tada, kontinuirano, odvijaju. Korišćenje prostora je, kako navode,  besplatno dostupno za programe koji su javni, otvoreni, promovišu pluralizam, dijalog, uzajamnosti sve oblike društvenog, kulturnog i umetničkog delovanja.

Jednom mesečno, na događaju “Otvoreni sastanak Gnezda” moguće je upoznati se sa pravilnikom korišćenja prostora i kućnim redom, predložiti sopstvene programe i dobiti tehničku i logističku podršku za njihovu realizaciju, i na taj način uticati na sadržaje koji će se u prostoru sprovoditi- navodi se u saopštenju.

U „Gnezdu“ je u prethodnih šest godina organizovano preko 300 događaja, poput izložbi, međunarodnih volonterskih kampova, muzičkih događaja, predstava, inkluzivnih programa, umetničkih radionica, projekcija filmova, večeri društvenih igara, anime festivala i bazara, likovnih kolonija, promocija knjiga.

Delovanje AKC Gnezdo, kao se navodi u saopštenju, temelji se na vrednostima solidarnosti, zajedništva, jednakosti, odgovornosti, transparentnosti, inovativnosti, kreativnosti i partnerstvu. Imajući to u vidu, u „Gnezdu“ naglašavaju  „da se u skladu i sa Ustavom Republike Srbije, neposredna ili posredna lična diskriminacija, koja se temelji na rasi, polu, religiji, etničkoj ili nacionalnoj osnovi, seksualnoj orijentaciji, imovinskom stanju, životnom stilu, godinama, invalidnosti, političkom opredeljenju ili zdravstvenom stanju, u AKC Gnezdo smatrane nedozvoljenim ponašanjem.

-AKC “Gnezdo” nikada neće odustati od promocije tolerancije i nenasilja i uvek će raditi na društvenoj koheziji. Smatramo da je naše društvo malo a svaka linija podela je štetna i nepotrebna dok se govor mržnje kao bumerang vraća i može načiniti samo trajnu štetu!

Protiv lica koja su širenjem dezinformacija, govorom mržnje i pozivanjem na linč ugrozila bezbednost svih posetilaca, AKC Gnezdo preduzeće odgovarajuće pravne korace.

Zahvaljujemo se Policijskoj upravi Kruševac na profesionalnom ponašanju kojim je obezbedila da jučerašnji dan prođe bez incidenata, kao i svima koji su, na bilo koji način, dali svoj doprinos da do nasilja ne dođe- navodi se u saopštenju koje potpisuju: UG Fakiri sa juga, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac, UG Osmeh na dlanu, Neformalna umetnička inicijativa “Kulturociklin”, Alternativni centar za devojke i neformalna grupa mladih “Rtaći iz Kićblona“.

D.P.

2 Comments

  1. Hoće bagra da preuzme Gnezdo, bivšu kafanu Bela boca. Sve bi da uzmu i da pokvare.

  2. Debilana klasična – policija da pohvata tu divljač i smesti iza rešetaka, pa onda nek pokazuju srednjii prst svojim posetiocima, ali kroz rešetke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *