AKC Gnezdo: Festival kratkog filma MikroFAF

U petak (1.septembra) u prostorijama Alterantivnog kulturnog centra Gnezdo, sa početkom u 20 časova, gostovaće 14. izdanje festivala kratkog filma MikroFAF, a kruševačka publika imaće priliku da glasa za filmove koji će nastaviti gostovanje u drugim gradovima. Ulaz je slobodan.

Od svog prvog izdanja 2010. godine, MikroFAF je predstavio preko 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma. Road Edition festivala održaće se u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina.
Od svog počekta MikroFAF je pratio potrebe scene i publike, proživeo raznovrsne promene i nove elemente, te stekao specifičan status na alternativnoj filmskoj sceni.

U ovom trenutku smatramo važnim da osim u Beogradu festival bude održan i u drugim lokalnim zajednicama, naročito u onim kojima su umetnički sadržaji manje dostupni. Takođe, iskoračujemo iz konvencionalnih okvira i vraćamo se na praksu sa naših početka, kada smo filmove prikazivali u prostorima koji inače nisu predviđeni da za bioskopske programe– kažu u AKC Gnezdo.  

Ovakav pristup, kako navode u Gnezdu, pruža i priliku da se ojača saradnja sa kolegama sa nezavisne scene Srbije i prizove heterogenija publika kroz projekcije na javnim površinama – poput lokalnih parkova, alternativnih mesta okupljanja građana, trgova, ulica i centara kulture:

Na ovaj način motivišemo lokalno stanovništvo da konzumira umetničke sadržaje, ali i da se uključi u javne razgovore i u žiriranje takmičarskih programa. U svim mestima održavanja festivala posetioci će glasati za najbolji film u zadatim kategorijama, a filmovi sa najviše glasova publike u novembru će biti prikazani u Beogradu, matičnom mestu festivala, u Muzeju Kinoteke.

Tokom selektovanja filmova za svaku programsku celinu, glavni kriterijum je bio da se prikažu filmovi koji su tokom poslednjih 13 izdanja festivala dobili nagrade i priznanja, odnosno koji su imali značajan odziv i kod stručne javnosti i kod publike.

Ideja da ti filmovi budu prikazani ponovo, potekla je iz potrebe da se zajedno sa publikom primeni test vremena, jer se od 2010. godine do danas filmska produkcija ubrzano menjala.

Veća dostupnost tehnologiji koja doprinosi lakšoj realizaciji ideja audio-vizuelne umetnosti, često je uticala na rediteljski postupak i scenario, dok su sa druge strane, u momentu kada je snimanje filma bilo veoma skupo – nedostaci kvalitetne kamere, zvučne opreme ili vrhunske postprodukcije često nadomešćivani dovitljivim rediteljskim rešenjima ili originalnije postavljenim scenariom– kažu u Gnezdu.

Pored priča koje pričaju, svi ovi filmovi na širem planu svedoče i o vremenu razvoja digitalizacije i tehničkih inovacija i fenomena (poput viralnog videa) koje je MikroFAF spontano beležio svih ovih godina.

Festival kratkog filma MikroFAF organizuje udruženje “Satibara”, uz podršku Ministarstva kulture.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *