Volonteri u Kruševcu obeležili Svetski dan Crvenog krsta

Povodom Svetskog dana Crvenog krsta, na Trgu glumaca u Kruševcu, danas su mladi volonteri predstavili deo aktivnosti i programa koje ova humanitarna organizacija organizuje u tom gradu. Uličnom manifestacijom ujedno je otpočelo i obeležavanje Nedelje Crvenog krsta koja traje do 15. maja.

Osmanaestogodišnja Valentina Savić volonterka je već dve godine, prošla je obuku Prve pomoći i  zainteresovanim prolaznicima je pokazala osnovne tehnike prve pomoći u slučaju kada je odrasla osoba ili beba bez svesti i ne diše.

Valentina pokazuje prolaznicima kako reagovati kada je beba u nesvesti / Foto: Odjek.rs

 

-Prošla sam obuku, bila na takmičenjima iz Prve pomoći, radim i edukacije. Svako ko odluči da bude volonter može da nauči mnogo toga iz različitih oblasti delovanja Crvenog krsta i da se pronađe u nekima od njih. Osnova svega je humanost, želja da pomažete drugima- kazala je Valentina.

Žarko Panić (29 ) pripadnik je Okružne jedinice za delovanje u nesrećama već četiri godine:

Mi delujemo u kriznim situacijama, vanrednim događajima. Pored dosta vežbi, kao što je „Sistem 2021“, zatim evakuacija škole u Padežu, nedavno i u Ribarima, prošli smo i dosta realnih situacija, poput prošlogodišnjih poplava koje su pogodile Kaonik, Koševe, tu smo bili na terenu i pomagali u podeli paketu i svemu ostalom što je bilo potrebno u tom trenutku. Spremni smo uvek, i u onim najopasnijim situacijama, da izvršimo evakuaciju- poručio je Panić.

Da je humanost jedan od sedam principa Crvenog krsta kojih se volonteri ove organizacije pridržavaju tokom cele godine, podsetio je Slobodan Antić, koordinator Crvenog krsta Kruševac.

-Današnjom akcijom koju organizujemo povodom Svetskog dana Crvenog krsta koji se ove godine u Srbiji obeležava pod sloganom „Sačuvajmo humanost“, naši mladi volonteri predstavili su svojim sugrađanima deo aktivnosti koje sprovodi naša organizacija, a tiču se deset oblasti kojima se Crveni krst inače bavi. Pored četiri ovlašćenja (delovanje u nesrećama, dobrovoljno davalaštvo krvi, zdravstveno preventine i socijalne delatnosti), imamo i programe koji su namnejni mladima, kao što su trgovina ljudima, prva pomoć, promocije humanih vrednosti, međunarodna saradnja, učešće u ERAZMUS+ programu…

Mladi volonteri edukuju građane o prvoj pomoći / Foto: Odjek.rs

Mladi volonteri danas su delili edukativni materijal sugrađanima, razgovarali sa njima, odgovarali na pitanja zainteresovanima za aktivnosti Crvenog krsta.

-Cilj nam je da pre svega mlade ljude upoznamo sa našim programima, da im približimo sve naše aktivnosti i privolimo ih da postani volonteri Crvenog krsta. Volonter može biti svako, od 7 do 77 godina. Kasnije, kada prođu edukaciju iz različitih oblasti, kada se upoznaju sa svim aktivnostima, mogu da se opredele u kojoj oblasti žele da se usavršavaju.

Inače, Crveni krst Kruševac trenutno ima oko 300 volontera, a više od polovine su mladi ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *