Befemov film o Užičankama koje su dovele vodu na Belu Zemlju, link je u tekstu

Novi Befemov film Užičanke u borbi za vodu donosi upečatljivu priču o upornim ženama, koje su u svojoj mesnoj zajednici Bela zemlja dovele vodu. Desetominutni film govori o dijalogu i važnosti aktivizma žena u lokalnim zajednicama, a video je dostupan i na YouTube kanalu.

Befem u saopštenju navodi da je grupa žena, koja je preuzela upljavljanje mesnom zajednicom Bela zemllja, donela žiteljima tog mesta ne samo vodu, već i postavila temelje aktivnog života u ovoj lokalnoj zajednici. Inspirativna priča o zajedničkoj borbi i pobedi predstavlja primer snage ženske solidarnosti i dokazuje da se i sa skromnim resursima i velikom voljom mogu postići izuzetni rezultati.

U filmu je prikazan put kojim su ove žene prošle, od inicijalne ideje formiranja komiteta do uspešnog završetka projekta. U filmu su istaknuti značaj saradnje, razumevanja i podrške u ovom ženskom timu, ali i inovativne metode i dugoročne ciljeve kojim su ove žene aktivirale svoju zajednicu.

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta “Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

Uredila: Jelena Božović

Naslovna foto: print screen iz filma “Užičanke u borbi za vodu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *