Otvoren konkurs za stipendije „Žarana Papić“

Rekonstrukcija Ženski fond (RŽF), prva lokalna ženska fondacija u Srbiji, raspisala je novi konkurs za stipendije „Žarana Papić“. Program podrške usmeren je na akademkinje i aktivistkinje, pre svega u sticanju znanja kroz ženske/rodne ili mirovne studije, a prednost imaju aplikantkinje iz marginalizovanih grupa. Rok za prijave je 16. februar do 16 časova.

Kroz ovaj program podržavamo akademkinje i aktivistkinje feminističkog/mirovnog, ali i drugih progresivnih pokreta, a u skladu sa mogućnostima, dodeljujemo stipendije i za druge obrazovne programe, ukoliko oni smisleno doprinose vašem aktivističkom delovanju- navode u RŽF.

Pri odlučivanju o dodeli stipendija prednost će imati aplikantkinje iz marginalizovanih grupa, kao i one koje nemaju mogućnost da studije finansiraju iz drugih izvora:

Smatramo da je optimalno rešenje potpuno javno, besplatno i svima jednako dostupno obrazovanje – do tada se oslanjamo na principe solidarne podrške, između ostalog, kroz stipendije. Greje nas što te solidarne principe prati zajednica individualnih donatorki i donatora iz zemlje i dijaspore – njihovi doprinosi akumuliraju se u kolektivni učinak koji čini program stipendija potpuno samoodrživim.

Stipendije „Žarana Papić“ postoje koliko i Rekonstrukcija Ženski fond, čitavih 20 godina, i jednako su relevantne 2024. koliko su bile i 2004. godine. Možda danas i relevantnije, imajući u vidu porast školarina, a samim tim i nedostupnosti obrazovanja.

U spletu kompleksnih nepravdi, gde je prirodno osećati potrebu za delovanjem, neophodno je opremiti se i adekvatnim znanjem. Aktivistička teorija i praksa morale bi biti neraskidive i hraniti jedna drugu – zato vas pozivamo da ojačate i svoja znanja i svoj aktivizam uz podršku kroz program stipendija „Žarana Papić“- poručuju iz Rekonstrukcije Ženski fond.

Uz popunjen formular, potrebno je poslati i CV na adresu office@rwfund.org.

Detaljnije informacije i formular za prijave može se naći na ovom linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *