CINK: Mladi, uz pravi pristup, spremni na aktivizam

Centar za istraživačko novinarstvo, Odjek.rs

Tekstovi mladih o aktivizmu, koje su napisali mladi iz Kruševca i Ćićevca, a objavljeni su na četiri portala i društvenim mrežama, deo su projekta „Za aktivno učešće mladih u Rasinskom okrugu“, koji je na području Kruševca, Varvarina i Ćićevca, sproveo Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Cilj ovog medijskog projekta je bilo unapređenje informisanosti i razumevanje značaja i efekata aktivnog učešća mladih, na nivou tri lokalne zajednice i osnaživanje mladih na tom području za aktivno učešće u procesima odlučivanja – kaže predsednik Upravnog odbora CINK-a, Slaviša Milenković.

U okviru projekta, kako dodaje, urađeno je istraživanje aktuelnog stanja u vezi sa aktivnim učešćem mladih u tri lokalne zajednice, organizovana je debata lokalnih aktera o omladinskom aktivizmu te obuka mladih za posao novinara-saradnika.

Kvalitet 13 tekstova koje su napisali je izuzetno visok, a priče zanimljive jer su tretirale omladinski aktivizam, kulturni i ekološki aktivizam, analizu odnosa mladih prema aktivizmu kao i njihov odnos prema politici. Na društvenim mrežama je postavljeno osam motivacionih objava koje se odnose na aktivizam mladih – naveo je on.

Milenković potvrđuje, na osnovu ovog i prethodnih projekata CINK-a, da su mladi, pod određenim uslovima, zainteresovani za aktivizam,  te da su im najbliskije tema ekologije i humanitarni rad, a manje su zainteresovani za politički aktivizam.

Ima prostora za aktivizam, a potrebno je da pristup zajednice bude drugačiji, da bude prilagođen današnjim generacijama koje su malo drugačije zbog svega što im se nudi.  Priče u okviru ovog projekta su to pokazale. Mladi su našli vrlo interesantne priče o pojedincima, ali smo imali i priču o organizaciji „Vesta“ iz sela Ploče. Imamo, takođe, primere kruševačkog neformalnog „partizanskog“ aktivizma, poput Gerile 037, ali i kulturni aktivizam kroz „Kulturociklin“ i AKC  „Gnezdo“. Potrebne su ideje i energija i podržati medijski one koji se bave aktivizmom – poručio je Milenković.

Projekat „Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga“ se sprovodi uz podršku „Regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan“, koji implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *