Međunarodni dan borbe protiv femicida (6. decembar)

-Verujmo ženama i ženskom iskustvu, ne ćutimo na nasilje, budimo podrška, prijavimo i reagujmo na vreme, zahtevajmo odgvovornost- poručuju aktivistkinje ženskih organizacija na dan posvećen borbi protiv femicida.

Aktivistkinja Snežana Jakovljević, nedavno je za naš portal rekla da je Kruševac odavno na mapi femicida, da se za poslednjih deset godina u našem kraju dogodilo bar isto toliko ubistava žena, samo zato što su žene.

Posebno zabrinjava, kako je istakla, to što prijava nasilja institucijama nije garancija da će se nasilje zaustaviti:

-Podaci ženskih grupa govore da barem jedna trećina femicida bude prijavljena državnim organima i institucijama, što znači da su oni propustili da adekvatnije reaguju i spreče zločine.

Ova aktivistkinja smatra da bi država trebalo da finansira servise za podršku ženama sa iskustvom nasilja, koje vode ženske grupe, potom da ulaže više u prevenciju, edukaciju, monitoring, da aktere sistema okuplja, povezuje i obezbedjuje uslove za njihov rad, da pokaže da je posvećena suzbijanju nasilja, da joj je stalo do njenih građanki. 

Kao jedan od najvećih problema navela je neprepoznavanje rizika od teških oblika oblika nasilja i/ili ponavljanja nasilja. Istakla je da svake godine muškarci u Srbiji ubiju najmanje 25 žena, a da država propušta da osnuje telo za praćenje femicida, da uspostavi valjanju statistiku zločina i nasilnika.

Inače, 6. decembra obeležava se godišnjica Montrealskog masakra kao sećanje na 6. decembar 1989. kada je 25-godišnjak Marc Lepine , naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi, na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje“, a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 uspešnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.

D.P.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *