Trg Kosturnica: Od „Drvene pijace” do modernog parka

kosturnica, odjek.rs

Već generacijama unazad Trg Kosturnica predstavlja jedno od omiljenih mesta Kruševljana za predah i druženje. Nekadašnji kutak za sklapanje trgovačkih poslova, a danas zelena oaza, više puta je bio uređivan.

U periodu do Drugog svetskog rata, na tada kaldrmisanom trgu, prodavala su se drva za ogrev i građu, a trgovalo se i sitnom stokom i žitom. Tržnica je simbolično nazvana „Drvena pijaca”, a prostor oko nje bio je okružen magazama, zanatskim radnjama, trgovinama i kafanama.

Nakon Drugog svetskog rata pijačni prostor biva uređen i dobija naziv Trg rasinskih partizana ili Rasinski trg. Tu je sagrađeno spomen-obeležje sa grobnicom sa posmrtnim ostacima rasinskih partizana, po kojima trg dobija današnji naziv. Nakon izgradnje memorijalnog kompleksa kosti boraca su prenete u kriptu na Slobodištu.

kosturnica, odjek.rs

Trg Kosturnica je rekonstruisan i uređivan više puta. Postavljeni su mobilijari za najmlađe, teretana na otvorenom i park za kućne ljubimce. Od umetničkih dela krase ga skulptura „Majka Srbija i Majka Grčka” slikara Milića od Mačve, Spomenik despotu Stefanu Lazareviću autora Borisa Stajkovca i statua „Devojka sa krčagom – Kruševljanka” umetnice Marije Ćirić.

J.A.

Foto: fejsbuk stranica U vremenu starog Kruševca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *