Vi pitate, naša savetnica odgovara: Koje namirnice izbegavati tokom klimaksa?         

U okviru rubrike „Vi imate pitanje, Odjek zna ko ima odgovor“ stiglo nam je pitanje čitateljke u vezi sa hranom koja je dobra, odnosno loša za osobe koje su u klimaksu. Na pitanje odgovora naša savetnica za ishranu i suplementaciju, inženjer biotehnologije, Olgica Božinović, koja je i sertifikovani coach.

U nastavku su pitanje i odgovor:

* Imam 45 godina, počinjem da osećam tegobe zbog klimaksa. Koje namirnice bi bilo dobro da koristim da bih se bolje osećala, a koje bi trebalo da izbegavam?

– Svakako izbegavati gluten i preteranu upotrebu crvenih mesa. Nažalost, meso je danas ugrožena kategorija i nikako nije kao nekada. Puno je hormona i taj toksični estrogen iz hrane može da dovede do zdravstvenih tegoba kod žena.

Takođe , u četrdesetim godinama jetra je dosta napunjena toksinima i mastima, pa je treba povremeno čistiti.

Masna jetra takođe daje simptome slične klimakteričnim. Uvedite u svoju ishranu na prazan želudac sok od celera, zatim čaj od maline i sikavicu tinkturu. Takođe, trudite se da ujutru izbegavate masnu hranu jer je to doba dana kada se jetra prirodno čisti.

Podsećamo, pitanja za naše stručnjake: veterinara, pedijatra, eksperta za radno pravo, advokata koji se bavi obligacionim, porodičnim, naslednim i prekršajnim pravom te za anšu savetnicu za ishranu i suplementaciju možete slati na mejl redakcije info@odjek.rs, u komentarima ovog teksta ili nam pišite preko društvenih mreža.

Pozivamo vas, takođe, da predložite iz kojih oblasti bi želeli da obezbedimo stručnjake koji bi odgovarali na vaša pitanja.

J.B.

Foto: Silvia, Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *