Ako tražite predjelo koje je jednostavno, a ipak dekorativno i ukusno, rolat sa ajvarom je pravi izbor. Spoj ajvara i bogatog kremastog fila daje savršenu ravnotežu ukusa. Kako zbog svog ukusa, tako zbog izgleda, ovaj rolat je neizostavan na mojoj slavskoj trpezi. Rolat dobija poseban ukus ako koristite domaći ajvar.
Potrebno je:
5 jaja
5 kašika brašna
prašak za pecivo
kisela pavlaka
3 kašike ulja
3 pune kašike ajvara
malo soli
Fil:
400 g feta sira
150 g krem sira
pavlaka
200 g seckane šunke
3-4 kisela krstavca
Priprema:
Umutiti prvo belanca sa malo soli, dodati žumanca i mutiti manjom brzinom, postepeno dodati pavlaku, ulje, ajvar i na kraju varjačom polako umešati brašno i prašak za pecivo.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, ravnomerno rasporediti smesu i peći na 200 stepeni 15 do 20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne. Ispečenu koru uviti dobro isceđenom mokrom krpom zajedno sa papirom i ostaviti tako da se ohladi. Za to vreme pripremiti fil.
Umutiti feta sir sa pavlakom, dodati krem sir i po želji malo soli, ako je potrebno, zavisi od slanoće sira koji ste stavili. Dodati sitno seckanu šunku i nekoliko sitno iseckanih krastavčića.
Kada se ohladi kora nafilovati i uviti rolat. Uviti prozirnom folijom i ostaviti u frižider da se hladi do služenja.
Prijatno!
Marijana Kropf







