Stari recept koji je uvek u trendu. Ove štapiće svi obožavaju, stari i mladi. Jako brzo se naprave, nestanu u trenu, a ako nekim slučajem ostanu mogu se jesti i narednih nekoliko dana i podjednako su dobri.
Oni me asociraju na studenske dane, kada su nam mame slale pune kese, da nam se nađu za svaki slučaj, a mi ih grickali dok učimo kasno u noć. Prave se od jako malo sastojaka tako da spadaju u jeftine grickalice. Idealni za post, ali i za svaku priliku kada želite brz, ukusan i domaći zalogaj.
Potrebno je:
2 dl belog vina
1 dl ulja
500 g brašna
prašak za pecivo
kašičica soli
kašičica šećera
50 g susama
50 g maka
Po želji crvena paprika i beli luk u prahu
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odmori 15 minuta. Ja obično podelim testo na dva dela. Razviti prvi deo, premazati vodom da bi se susam bolje zalepio i posuti polovinom susama. Oklagijom preći preko susama da ne bi spadao i okrenuti koru. Sa druge strane ponovo blago ovlažiti koru i posuti makom. Seći štapiće i uvijati kao spirale. Ponoviti postupak sa drugom korom. Možete drugu koru umesto makom posuti alevom paprikom i belim lukom u prahu.
Možete ovo testo koristiti i za perece, ukoliko imate kalup.
Peći na 200 stepeni oko 15 minuta dok ne porumene.
Prijatno!
Marijana Kropf







