Posni štapići sa belim vinom – Brzi, jeftini i ukusni

Stari recept koji je uvek u trendu. Ove štapiće svi obožavaju, stari i mladi. Jako brzo se naprave, nestanu u trenu, a ako nekim slučajem ostanu mogu se jesti i narednih nekoliko dana i podjednako su dobri.

Oni me asociraju na studenske dane, kada su nam mame slale pune kese, da nam se nađu za svaki slučaj, a mi ih grickali dok učimo kasno u noć. Prave se od jako malo sastojaka tako da spadaju u jeftine grickalice. Idealni za post, ali i za svaku priliku kada želite brz, ukusan i domaći zalogaj.

Potrebno je:

2 dl belog vina

1 dl ulja

500 g brašna

prašak za pecivo

kašičica soli

kašičica šećera

50 g susama

50 g maka

Po želji crvena paprika i beli luk u prahu

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odmori 15 minuta. Ja obično podelim testo na dva dela. Razviti  prvi deo, premazati vodom da bi se susam bolje zalepio i posuti polovinom susama. Oklagijom preći preko susama da ne bi spadao i okrenuti koru. Sa druge strane ponovo blago ovlažiti koru i posuti makom. Seći štapiće i uvijati kao spirale. Ponoviti postupak sa drugom korom. Možete drugu koru umesto makom posuti alevom paprikom i belim lukom u prahu.

Možete ovo testo koristiti i za perece, ukoliko imate kalup.

Peći na 200 stepeni oko 15 minuta dok ne porumene.

Prijatno!

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *