Posni slani rolat sa gotovim korama, zvezda predjela na posnim slavama

Kad pripremamo posnu slavu uvek nam je problem šta pripremiti za predjelo. Ovaj rolat je nastao baš iz tog razloga. U potrazi za zanimljivim i neobičnim predjelom, kombinovala sam više različitih recepata, ubacila nešto svoje, isprobala više puta i dobila dobitnu kombinaciju. Ovaj rolat je postao moja zvezda predjela na posnim slavama.

Potrebno je:

Za jedan rolat (900 grama) polovina pakovanja gotovih kora za pite.

Premaz:

9 kašika brašna tipa 400

prašak za pecivo

350 ml kisele vode

150 ml ulja

kašičica soli

3-4 kašike ajvara

200 g svežeg očišćenog spanaća – izblanširati

malo susama

Fil:

200 ml posnog majoneza

400 g svežih šampinjona

praziluk

malo ulja za prženje

250 g posnog kačkavalja

Napraviti premaz za kore – u brašno dodati prašak za pecivo i sve lagano promešati sa kiselom vodom i uljem. Ovu masu podeliti na dva jednaka dela,  a posebno odvojiti 2 kašike kojima ćete premazati poslednju koru. U jedan deo dodati ajvar i staviti sa strane. U drugi deo dodati izblanširan sitno seckani spanać. Može se koristiti i smrznuti spanać u briketima samo je jako bitno da se odledi i dobro ocedi. Sada je spreman i drugi premaz. 

U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje. Raširiti jednu koru i premazati sa 2-3 kašike fila sa ajvarom, postupak ponoviti i na sledeće 3 kore. Zatim ređati kore i premazati ih sa filom od spanaća, poslednju koru premazati sa filom koji ste odvojili sa strane i po želji posutu susamom.( Ukupno da bude 8 ili 9 kora).

Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Kad je kora pečena, staviti preko isceđenu mokru krpu i uviti u rolat zajedno sa papiprom. Kad se kora ohladiti razviti je, odvojiti papir i filovati.

Za fil od pečuraka je potrebno na malo ulja izdinstati struk praziluka (prethodno iseckati), u luk dodati sitno seckane šampinjone, dodati so i začine po želji, dinstati dok ne ispari sva voda.

Filovati rolat na sledeći način: prvo premezati posnim majonezom, zatim staviti fil od šampinjona i na kraju izrendati posni kačkavalj. Pazljivo saviti rolat i uviti u foliju.

 Najbolje je da se pravi dan ranije.

Rolat je odličanog ukusa i dekorativan je.

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *