Glavno jelo: PILETINA SA SENFOM I HRSKAVIM KROMPIRIĆIMA
Sastojci
- 2 filea pilećeg belog mesa
- 300g mladih krompirića
- 150g senfa
- 250g pavlake za kuvanje 20% MM
- 1 čen belog luka
- pileća kocka
- peršun
- so i biber
Priprema
- Na maslinovom ulju propržite beli luk i pileće belo meso, zatim dodajte senf, peršun i pavlaku za kuvanje od 20% mm.
- Razmutite pileću kocku u toploj vodi i dodajte u tiganj sa piletinom i ostavite da se krčka.U međuvremenu stavite mlade krompiriće u tepsiju, posolite, prelijte maslinovim uljem i pecite na 200°C narednih 35 minuta.
- Ispečene krompiriće dodajte u tiganj sa piletinom i uživajte u kremastoj aromi senf sosa!
Prijatno!
Predlog za novogodišnji dezert: VEOMA ČOKOLADNA TORTA
Za 3 kore:
9 celih jaja
9 kašika brašna
9 kašika kristal šećera
3 kašike kakaoa
9 kašika ulja
9 kašika vode
1 prašak za pecivo ( 10 gr ili 12 gr koji će se podeliti na 3 korice )
Fil I:
250 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
Fil II:
1l čokoladnog mleka
120 gr pudinga od čokolade ( 3 kesice )
5 kašika kristal šećera
100 gr crne čokolade
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
Priprema prvog fila.
Zagrejati slatku pavlaku da bude vrela, ali da ne provri. Preliti izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi sve i ne sjedini, postane kao glazura. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa staviti u frižider.
Drugi fil.
Pomešati puding i kristal šećer sa 200 ml hladnog čokoladnog mleka, a ostatak mleka staviti na srednju vatru da se zagreje i lagano provri. Kada provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se i ona ne otopi pa prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Potom praviti korice. Uključiti rernu na 200 stepeni.
3 belanca umutiti sa 3 kašika šećera pa postepeno dodavati 3 žumanca, 3 kašike vode i 3 kašike ulja. Na kraju umešati 3 kašike brašna, 1 kašiku kakaa i trećinu praška za pecivo. U obložen pleh prečnika 28 cm staviti papir za pečenje pa istresti celu masu za koru, poravnati i staviti da se peče 15 minuta. Ponoviti postupak još 2 puta.
Kada su se i korice i filovi ohladitli nastaviti pravljenje torte.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu, mikserom malo razbiti ohladjen puding pa puding dodati margarinu i šećeri i sve zajedno umutiti.
Prvi fil izvaditi iz frižidera ( treba da odstoji nekoliko sati, a može da se napravi i dan ranije ) i umutiti ga mikserom. Ukoliko vam je malo redji duže mutiti i postaće kremast.
Filovati tortu – kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora i ostatak fila II, premazivanje odgore i okolo cele torte.
Dekoracija po izboru.
M.M.D.
Foto: Freepik