Kiflice sa Plazmom i kremom – Za mirno i opušteno nedeljno jutro

Idealne za nedeljno prepodne. Deca ih obožavaju, a ni odrasli nisu ravnodušni.  Nedelja mi ima neku posebnu draž kada se svi okupimo za stolom uz doručak. Na stolu miriše sveže pecivo, kafa i topli čaj, a razgovor teče lagano, bez pritiska svakodnevnih obaveza. To su trenuci koji donose radost u naš dom. Neretko su, nedeljom ujutru, za našim stolom baš ove kiflice. Možete ih puniti kremom ili jednostavnije, staviti u svaku kiflicu kocku crne čokolade. Obavezno isprobajte.

Potrebno je:

Za sirup:

180 g šećera

250 ml vode

vanilin šećer

Za testo:

200 ml toplog mleka

pola kocke svežeg kvasca (20g)

2 kašike šećera

vanilin šećer

malo soli

trećina kesice praška za pecivo

500 g brašna

jaje

100 ml ulja

100 ml jogurta

Za valjanje kiflica je potrebno oko 150 g mlevene plazme.

Priprema:

Prvo skuvati sirup od šećera i vode. Od kad proključa kuvati još nekih 4 do5 minuta, nikako duže da se ne bi prekuvao. Ostaviti da se ohladi.

Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Pomešati prvo suve sastojke, dodati zatim nadošao kvasac koji ste razmutili u malo toplog mleka u koje ste stavili kašičicu šećera. (Mleko odvojite od izmerenih 200 ml) zatim dodajte jaje, ulje, preostalo mleko i jogurt. Ostavite testo da naraste (30-40 minuta).

Kada se testo udvostručilo nemojte da ga premesite, samo podelite na dva dela, blago oblikujte rukama i rastanjite. Izrežite na 10 do 12 trouglića. Na svaki trouglić stavite kašičicu omiljenog krema ili kockicu crne čokolade. Od ove mere dobijete 20 do 24 kiflice.

Kiflice slagati u pleh na pek papir. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene. Vruće kiflice na kratko potopiti u hladan sirup i valjati u mlevenu plazmu.

 Ja sam kiflice samo provlačila kroz sirup, ali tako da budu okupane sa svih strana.

Prijatno!

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *