Na Trgu Kosturnice ovih dana miriše na med, vosak i biljne preparate. Šarene tezge, uredno poređane staklene teglice i osmesi pčelara dočekuju posetioce 38. manifestacije „Dani pčelarstva“, koju organizuje Društvo pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“.
Među izlagačima je i Jovana Plužnikov iz Stalaća, predstavnica medne kuće koja se već vek bavi pčelarstvom.
–Mi smo četvrta generacija, suprug i ja nastavljamo porodičnu tradiciju. Moj svekar je doktor pčelarstva, diplomirao je u Rusiji, a dever je sada na postdiplomskim studijama, takođe za pčelarstvo- priča Jovana.

U njihovoj porodici svako ima svoju ulogu – svekrva pravi preparate za jačanje imuniteta i kozmetiku na bazi meda, dok Jovana i suprug izrađuju košnice i ramove, prerađuju vosak i nude širok asortiman proizvoda.
Najpoznatiji proizvod im je „Vasionsko gorivo“, dok se posebno ponose propolisom u bezalkoholnom rastvoru, jedinstvenim u Srbiji.
–Može da se koristi i za decu i za odrasle, za rane, za dezinfekciju usne duplje– objašnjava Jovana.
Iako je, kako kaže, godina bila teška, sa velikim gubicima pčelinjih društava, cene meda su ostale iste – 1.200 dinara za bagremov i livadski, 1.500 za šumski med.
Svoje mesto na sajmu ima i Miloš Radojković iz gazdinstva Radojković, sa oko 300 košnica. On proizvodi gotovo sve što pčele mogu da daju – od meda, polena i propolisa, do matica i rojeva.

-Može da se živi od pčelarstva, ali potrebna je dovitljivost. Godine su sve lošije, klima se menja, pa nije lako-kaže Miloš, dodajući da kupci najviše traže bagremov med, poznat po kvalitetu.
Milivoje Petrović iz Štitara, pored meda nudi i razne likere. Najviše pažnje posetilaca izaziva njegov liker od pelina.

–Pelin je otrov, a svaki otrov je lek, samo zavisi u kojoj količini se uzme. Englezi su 2012. dokazali da pelin uništava tumorne ćelije, posebno kod tumora dojke. Dobar je i za želudac, jer smanjuje broj bakterija– objašnjava Petrović, dok nabraja i druge likere – od drena i drugih biljaka.
Za mnoge posetioce sajam je prilika da probaju i kupe domaće proizvode, ali i da saznaju više o ljudima koji iza njih stoje. Iako pčelari priznaju da godine postaju sve teže, njihova istrajnost, inovacije i vera u kvalitet čine da „Dani pčelarstva“ i dalje traju i okupljaju ljubitelje meda.
G. Jevtić







