Idealne za nedeljno popodne – Kiflice koje mirišu na detinjstvo

Miris ovih kiflica me uvek vrati u detinjstvo. Mama ih je često spremala  i moji prijatelji  bi im se uvek obradovali.  Kako moja mama više nije sa nama,  ove kiflice su mi postale još draže, a često ih priremam. Vole ih moji ukućani, ali i svi naši prijatelji. Često su na stolu kad su neka naša okupljanja. Kiflice su mekane, vazdušaste,  skoro podjednako ukusne i sutradan. Pripremaju se se jednostavno, a možete ih praviti u slanoj ili slatkoj varijanti.

Potrebno je:

kilogram brašna, tip 400

600 ml mlakog mleka

200 ml ulja

kocka svežeg kvasca (40g)

2 supene kašike šećera

supena kašika soli

½ kašičice praška za pecivo

celo jaje za premazivanje kiflica

150 gr margarina

Susam i semenke po želji za premazivanje

Nadev po želji

Predlozi: 500g masnijeg sira

                 viršle

                 kobasice

                pizza nadev

ili slatke: kockice čokolade

               džem od šljiva ( treba da bude čvršći džem, da ne bi iscureo)

Priprema:

U malo toplog mleka (od pripremljenih 600ml) razmutiti kvasac i kašiku šećera i ostaviti da se kvasac aktivira. Pomešati suve sastojke: brašno, šećer, so, prašak za pecivo, zatim dodati aktiviran kvasac, mleko i ulje i zamesiti glatko testo.

Testo premazati sa malo ulja, pokriti prozirnom folijom i krpom i ostaviti 30 do 35minuta. Kad je testo nadošlo podeliti na 5 jednakih delova i premesiti svaki deo posebno. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta. Nakon toga uzimati jednu po jednu jufkicu, razvući  i filovati željenim nadevom i formirati kiflice.

Kiflice stavljati u pleh obložen pek papirom, premazati umućenim jajetom, posuti semenkama i na svaku kiflicu staviti kockicu margarina. Peći na 200stepeni 20 do 25 minuta.

Ukoliko pravite i slatku varijantu možete premazati jajetom u koje ste razmutili vanilin šećer, takođe stavljate kockicu margarina.

Ove kiflice definitivno osvajaju već na prvi zalogaj.

Savet: Prohlađene kiflice odložite u kesu, tako će ostati mekane i narednih dana.

Prijatno!

Marjana Kropf, Građanska redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *