Miris ovih kiflica me uvek vrati u detinjstvo. Mama ih je često spremala i moji prijatelji bi im se uvek obradovali. Kako moja mama više nije sa nama, ove kiflice su mi postale još draže, a često ih priremam. Vole ih moji ukućani, ali i svi naši prijatelji. Često su na stolu kad su neka naša okupljanja. Kiflice su mekane, vazdušaste, skoro podjednako ukusne i sutradan. Pripremaju se se jednostavno, a možete ih praviti u slanoj ili slatkoj varijanti.
Potrebno je:
kilogram brašna, tip 400
600 ml mlakog mleka
200 ml ulja
kocka svežeg kvasca (40g)
2 supene kašike šećera
supena kašika soli
½ kašičice praška za pecivo
celo jaje za premazivanje kiflica
150 gr margarina
Susam i semenke po želji za premazivanje
Nadev po želji
Predlozi: 500g masnijeg sira
viršle
kobasice
pizza nadev
ili slatke: kockice čokolade
džem od šljiva ( treba da bude čvršći džem, da ne bi iscureo)
Priprema:
U malo toplog mleka (od pripremljenih 600ml) razmutiti kvasac i kašiku šećera i ostaviti da se kvasac aktivira. Pomešati suve sastojke: brašno, šećer, so, prašak za pecivo, zatim dodati aktiviran kvasac, mleko i ulje i zamesiti glatko testo.
Testo premazati sa malo ulja, pokriti prozirnom folijom i krpom i ostaviti 30 do 35minuta. Kad je testo nadošlo podeliti na 5 jednakih delova i premesiti svaki deo posebno. Pokriti krpom i ostaviti desetak minuta. Nakon toga uzimati jednu po jednu jufkicu, razvući i filovati željenim nadevom i formirati kiflice.
Kiflice stavljati u pleh obložen pek papirom, premazati umućenim jajetom, posuti semenkama i na svaku kiflicu staviti kockicu margarina. Peći na 200stepeni 20 do 25 minuta.
Ukoliko pravite i slatku varijantu možete premazati jajetom u koje ste razmutili vanilin šećer, takođe stavljate kockicu margarina.
Ove kiflice definitivno osvajaju već na prvi zalogaj.
Savet: Prohlađene kiflice odložite u kesu, tako će ostati mekane i narednih dana.
Prijatno!
Marjana Kropf, Građanska redakcija