Holandski film „Draga Fiona“ igra petog dana „Slobodne zone“

Specifično urađen film-esej „Draga Fiona“, vizuelne umetnice Fione Tan, povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije. Reč je o još jednom filmu koji se emituje u okviru Turneje festivala Slobodna zona, koju su u Kruševcu organizovali Alternativni centar za devojke i Kulturni centar Kruševac.

U opisu filma se navodi da je u Muzeju filma u Amsterdamu Fiona Tan istraživala nemi, dokumentarni materijal, pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana.

Fiona, poreklom Indonežanka iz Australije, u Amsterdam je došla na studije 1988. Tokom tog perioda od oca je dobijala pisma u kojima je opisivao život kod kuće, svog unuka, psa, svetsku političku scenu i ekonomsku trku.

Paralelno iščitavanje ovih pisama preko arhivskog materijala je neka vrsta audiovizuelnog toka svesti pojačana veštim zvučnim zapisom koji sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.

Ovaj filmski projekat biće prikazan večeras (13. maja) u Beloj sali KCK, sa početkom u 21 čas, a ulaz je slobodan.

N.N.

Naslovna foto: print screen https://slobodnazona.rs/draga-fiona/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *