Ovi keksići su savršeni uz šolju toplog čaja ili kafe, za posluženje gostima, ali i za uživanje tokom prazničnih večeri. Osvajaju na prvi zalogaj i vrlo brzo nestaju zato vam odmah preporučujem duplu meru. Jedna tura nije dovoljna za praznično raspoloženje.
Potrebno je:
500 g brašna tip 400
kašičica praška za pecivo
kesica vanil šećera
1 jaje
200 g šećera
250 g maslaca
aroma limuna, narandže ili ruma po želji
Za dekoraciju:
50 g crne čokolade
50 g bele čokolade
šarene mrvice
Priprema:
Umutiti razmekšali puter, dodati jaje, šećer i aromu po želji. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, vanilom i postepeno dodavati u smesu od putera i jaja. Umesto aroma možete dodati koricu narandže ili limuna. Umesiti testo, podeliti na dva dela, uviti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider na najmanje dva sata.
Ohlađeno testo malo preraditi rukama i razvući oklagijom na debljinu oko 5 milimetara. Modlom vaditi oblike po želji. Ređati na pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Treba da dobiju lepu zlatnu boju, ne skroz da porumene. Keksiće ohladiti pa tek onda dekorisati otopljenom čokoladom i mrvicama po želji.
Prijatno!
Marijana Kropf







