Post: Potaž od bundeve, na ulju ili vodi, uvek hranljiv  i ukusan obrok

Potaž od bundeve je jedno od jela koja tokom zime donose hranljive sastojke i pun, divan ukus, ali i miris u vaš dom. Posebno ga volim jer je tokom posta zgodan za sve ukućane, one koji poste, ali i one koji to ne čine, naročito jer ga je moguće napraviti na vodi.

Ako odlučite da pravite potaž od bundeve na vodi postupak je sledeći.

Potrebno:

veća kriška bundeve (oko kilogram)

dva osrednja krompira

veća šargarepa

peršun

paškanat

dve menje glavice crnog luka

tri, četiri čena belog luka

Priprema:

Očistite buundevu i povrće. Napomena: krompir samo operite, ne ljuštite ga. Isto važi za beli luk, koji samo malo zasečete po sredini čena. Stavite bundevu u rernu, a na bundevu poređate šargarepu, crni luk isečen na pola ili na četvrt, beli luk, parče peršuna i paškanata, a krompir možete da stavite pored. Ukoliko imate zemljanu posudu sa poklopcem, najbolje je da stavite u nju. Možete, takođe, staviti u običan pleh, a povrće prekriti (ušuškati) pek papirom. Pecite u rerni dok se bundeva zarumeni, odnosno bude skoro pa pečena, a ostali sastojci ispuste sokove i malo omekšaju. Nakon toga, sve povrće prebacite u šerpu, posolite i nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi. Ispečenu bundevu možete dodati i malo kasnije, jer njoj treba samo joj malo da se dokuva, odnosno da se njen ukus sjedini sa ostalim povrćem. Pri kraju kuvanja dodajte začine u prahu: mirođiju, peršun, mleveni biber, kurkumu.

Kada je sve skuvano, izbendirajte i srevirajte sa listovima svežeg peršuna i pečenom golicom.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *