Kad pripremamo posnu slavu uvek nam je problem šta pripremiti za predjelo. Ovaj rolat je nastao baš iz tog razloga. U potrazi za zanimljivim i neobičnim predjelom, kombinovala sam više različitih recepata, ubacila nešto svoje, isprobala više puta i dobila dobitnu kombinaciju. Ovaj rolat je postao moja zvezda predjela na posnim slavama.
Potrebno je:
Za jedan rolat (900 grama) polovina pakovanja gotovih kora za pite.
Premaz:
9 kašika brašna tipa 400
prašak za pecivo
350 ml kisele vode
150 ml ulja
kašičica soli
3-4 kašike ajvara
200 g svežeg očišćenog spanaća – izblanširati
malo susama
Fil:
200 ml posnog majoneza
400 g svežih šampinjona
praziluk
malo ulja za prženje
250 g posnog kačkavalja
Napraviti premaz za kore – u brašno dodati prašak za pecivo i sve lagano promešati sa kiselom vodom i uljem. Ovu masu podeliti na dva jednaka dela, a posebno odvojiti 2 kašike kojima ćete premazati poslednju koru. U jedan deo dodati ajvar i staviti sa strane. U drugi deo dodati izblanširan sitno seckani spanać. Može se koristiti i smrznuti spanać u briketima samo je jako bitno da se odledi i dobro ocedi. Sada je spreman i drugi premaz.
U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje. Raširiti jednu koru i premazati sa 2-3 kašike fila sa ajvarom, postupak ponoviti i na sledeće 3 kore. Zatim ređati kore i premazati ih sa filom od spanaća, poslednju koru premazati sa filom koji ste odvojili sa strane i po želji posutu susamom.( Ukupno da bude 8 ili 9 kora).
Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Kad je kora pečena, staviti preko isceđenu mokru krpu i uviti u rolat zajedno sa papiprom. Kad se kora ohladiti razviti je, odvojiti papir i filovati.
Za fil od pečuraka je potrebno na malo ulja izdinstati struk praziluka (prethodno iseckati), u luk dodati sitno seckane šampinjone, dodati so i začine po želji, dinstati dok ne ispari sva voda.
Filovati rolat na sledeći način: prvo premezati posnim majonezom, zatim staviti fil od šampinjona i na kraju izrendati posni kačkavalj. Pazljivo saviti rolat i uviti u foliju.
Najbolje je da se pravi dan ranije.
Rolat je odličanog ukusa i dekorativan je.
Marijana Kropf







