Ako tražite ideju šta novo napraviti za slavu ili praznike, na pravom ste mestu. Lako se spremaju, predivno izgledaju, a osvajaju već na prvi zalogaj. U našoj kući nijedan praznik ne može proći bez njih. Obavezno probajte!
Potrebno:
6 jaja
3 kašike ulja
kisela pavlaka
200 g obarenog, oceđenog i iseckanog spanaća
½ praška za pecivo
6 kašika brašna
Fil:
200 g feta sira
200 g krem sira
3-4 krastavčića
200 g šunke
3 kašike majoneza
½ kesice želatina
Za dekoraciju:
Čaša kisele pavlake, 100 g rendanog kačkavalja, peršun i po želji nar
Priprema:
Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, dodati malo soli, dodati žumanca, ulje , kiselu pavlaku, prašak za pecivo i na samom kraju brašno. Kad dodate brašno izmešajte blago varjačom i dodajte spanać. Sve lagano promešati.
Izliti smesu u pleh obložen pek papirom (pleh od rerne). Lepo poravnati i peći oko 20 minuta na 200 stepeni. Koru odvojiti od papira i ostaviti da se ohladi, zatim oštrim nožem iseći na tri jednaka dela tako da dobijete tri kore.
Priprema fila:
Pomešati feta sir i krem sir, dodati majonez i sve lepo izmešati . Želatin pomešati sa 3-4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri. Nabureli želatin otopiti na blagoj vatri, paziti da ne proključa. Otopljen želatin samo malo prohladiti i izmešati sa jednom kašikom fila od sira. Pomešati sa ostatkom sira i dodati sitno seckanu šunku i krastavčiće.
Filovati tortu, gornju koricu ne filovati odmah već zaviti folijom i ostaviti u frižider da se sve lepo stegne. Posle par sati izvaditi iz frižidera i gornju koicu premazati samo pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem.
Za dekoraciju obično koristim nar i peršun.
Marijana Kropf







