Sočne spanać kocke, slana torta za svaku priliku

Ako tražite ideju šta novo napraviti za slavu ili praznike, na pravom ste mestu. Lako se spremaju, predivno izgledaju, a osvajaju već na prvi zalogaj. U našoj kući nijedan praznik ne može proći bez njih. Obavezno probajte!

Potrebno:

6 jaja

3 kašike ulja

kisela pavlaka

200 g obarenog, oceđenog i iseckanog spanaća

½ praška za pecivo

6 kašika brašna

Fil:

200 g feta sira

200 g krem sira

3-4 krastavčića

200 g šunke

3 kašike majoneza

½ kesice želatina

Za dekoraciju:

Čaša kisele pavlake, 100 g rendanog kačkavalja, peršun i po želji nar

Priprema:

Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, dodati malo soli, dodati  žumanca, ulje , kiselu pavlaku, prašak za pecivo i na samom kraju brašno. Kad dodate brašno izmešajte blago varjačom i dodajte spanać. Sve lagano promešati.

 Izliti smesu u pleh obložen pek papirom (pleh od rerne). Lepo poravnati i peći oko 20 minuta na 200 stepeni. Koru odvojiti od papira i ostaviti da se ohladi, zatim oštrim nožem iseći na tri jednaka dela tako da dobijete tri kore.

Priprema fila:

Pomešati feta sir i krem sir, dodati majonez i sve lepo izmešati . Želatin pomešati sa 3-4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri. Nabureli želatin otopiti na blagoj vatri, paziti da ne proključa. Otopljen želatin samo malo prohladiti  i izmešati sa jednom kašikom fila od sira. Pomešati sa ostatkom sira i dodati sitno seckanu šunku i krastavčiće.

Filovati tortu, gornju koricu ne filovati odmah već zaviti folijom i ostaviti u frižider da se sve lepo stegne. Posle par sati izvaditi iz frižidera i gornju koicu premazati samo pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem.

Za dekoraciju obično koristim nar i peršun.

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *