Sitni kolači koji slavsku trpezu čine čarobnom: minjoni sa rumom, ferero kuglice i učiteljska dugmad

U susret slavi uvek tragam za novim, posebnim receptima, kako bih obradovala goste i ukućane. Svaka domaćica želi da njena trpeza posebno zablista tokom slavskih dana, da se svaki zalogaj pamti. Izabrala sam nekoliko proverenih recepata, kako bih pomogla svima vama koji ste u potrazi za nekim novim slatkim zadovoljstvom. Ovi kolači će biti hit na vašoj slavi, a predstavljaju spoj tradicije, ukusa i elegancije.

Minjoni sa rumom

Omiljeni su posebno ljubiteljima ruma u kolačima. Lagani, brzo se prave, dekorativni i preukusni.

Potrebno:

100 g pečenih i samlevenih lešnika

100 g samlevenih oraha

300 g piškota

80 g šećera u prahu

100 g otopljenog margarina ili putera

5 kašika ruma

5-6 kašika mleka

Za glazuru:

150 g čokolade

3-4- kašike ulja

Priprema:

Otopiti margarin ili puter i staviti da se malo prohladi. Lešnike i orahe sameljite.

Piskote stavite u secka  iz dva puta. Jedan deo usitnite, a drugi deo ostavite sa krupnijim komadićima. Pomešajte usitnjene piškote sa krupnijim komadićima i prelijle sa 5-6 kašika ruma.

Piškotama dodajte lešnik, orahe, šećer u prahu, margarin, na kraju dodajte mleko toliko da se smesa može lepo utapkati u kalup. Pazite da ne dodate previše mleka jer će u tom slučaju smesa biti gnjecava. Za kalup možete koristiti tacnu sa obručem otprilike 20x20cm ili možete staviti u neku manju posudu iz koje ćete lako seći  kockice kad se masa ohladi. Staviti na  par sati u frižider. Kad se stegne iseći na kockice željene veličine.

Otopiti čokoladu sa uljem.  Malo je prohladiti. Svaki minjon staviti na viljusku i gornji deo potopiti u čokoladu. Malo sačekati da se sa svakog minjona ocedi višak čokolade i ređati na pek papir. Dok je još topla čokolada ukrasiti nekim ukrasima poput ukrasnih  cvetića ili staviti šećerne mrvice.

Ferero kuglice

Jako se brzo pripremaju,   a sa tacne nestaju prve!

Potrebno je :

200 g lešnik napolitanki

100 g mlevenih pečenih lešnika +50 g seckanih

150 g nutele ili nekog drugog crnog krema

60 g otopljenog margarina

Za glazuru :

150 g čokolade (najlepše je ako pomešate mlečnu i tamnu)

50 g seckanih lešnika

4 kašike ulja

Priprema:

Usitniti napolitanke u secku i dodati mleveni lešnik, seckani lešnik, nutelu, otopljeni margarin ili maslac i sve izmešati.  Odložiti smesu u frižider da se malo stegne, pa praviti kuglice.

Otopiti čokoladu sa uljem i dodati seckane lesnike. Svaku kuglicu potopiti u čokoladu istresti višak čokolade i ređati na pek papir. (Najjednostavnije je da stavite rukavicu i svaku kuglicu zaronite u čokoladu i dobro protresete da iscuri višak čokolade). Odložiti u frižider na hlađenje.

Možete ih pre služenja staviti u papirne korpice i posuti zlatnim jestivim prahom.

Učiteljska dugmad

Prednost ovih kolačića je to što predivno izgledaju na tacni i što se mogu pripremiti nekoliko dana ranije. To je starinski kolač koji je uvek u trendu.

Potrebno je:

200 g šećera u prahu

300 g mlevenih oraha

jaje

žumance

2 kašike kakaa

Za beli deo:

belance

4 kašika šećera u prahu

vanil šećer

sok od pola limuna

solovine jezgra oraha (oko 50 komada)

Koristim i badem i lešnik i kombinujem tako da dobijem različiti izgled – ne zna se koji su lepši.

Priprema:

Pomešati orahe, jaje, žumance i šećer u prahu i umesiti testo tako da se sastojci lepo povežu. Od ove mase praviti kuglice i ređati u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Biće vam potreban pleh od rerne da bi vam stali svi kolačići. Kada sve kuglice poređate, mokrom kašičicom svaku kuglicu blago spljeskati, jer na gornji deo dolazi bela krema.

Za kremu umutiti belance u čvrsti sneg i dodati šećer u prahu, vanilu i limunov sok i još malo mutiti.

Ovom smesom napuniti kesu za ukrašavanje ili običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete odseći vrh. Na svaku kuglicu istisnuti malo kreme, zatim na svaku kuglicu, ukrašenu kremom staviti orah, badem ili lešnik.

Rernu uključiti na 80 stepeni i kolače sušiti oko 40 minuta. Oni će biti mekani, ali ne brinite, dok se budu hladili stegnuće se.

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *