Obožavam kada mi se kuhinjom širi miris pečenih jabuka, vanile i cimeta, zato je ovo moj omiljen jesenji recept. Tufahije su jedna od onih poslastica koja ne donosi samo ukus već ima i svoju priču. To je recept koji mnoge od nas imaju u staroj požuteloj svesci, nasleđenoj od mame ili bake. Ovo je desert koji nas vraća u detinjstvo, koji miriše na dom i na trenutke kada je sve bilo sporije i slađe.
Mnogo recepata sam do sada isprobala, ovaj je definitivno onaj koji nema konkurenciju.
Potrebno je:
8 jabuka (najbolje je kupiti domaće prokisele jabuke)
litar vode
limun
100 g šećera + 3 do 4 kašike za fil
50 g mlevenih lešnika
50 g mlevenih badema (možete umesto lešnika i badema staviti 100 g mlevenih oraha)
50 g suvog grožđa (može i bez njega)
malo cimeta
vanilin šećer
200ml slatke pavlake
Priprema:
Jabuke oljuštiti i kore staviti sa strane. Izdubiti ih nožićem (najlakše je ako imate spravicu za vađenje sredina jabuke). Poprskati ih limunovim sokom da bi zadržale boju.
Na šporet staviti vodu i 50 g šećera i preostali sok od limuna. Kada voda provri staviti jabuke da se kuvaju desetak minuta. Kuvane jabuke izvaditi i pustiti da se prohlade.
U vodu, kad izvadite jabuke, staviti još 50 g šećera i kore od jabuka i pustiti da se kuvaju još desetak minuta da bi ste dobili sirup za prelivanje jabuka. Izvaditi kore i vaš sirup je spreman.
Fil: Umutiti belanac sa 3-4 kašike šećera, dodati lešnik i badem ili orahe i malo cimeta.
Ovom smesom puniti prohlađene jabuke i ređati u posudu za pečenje, premazanu maslacem. Peći 20 –tak minuta na 200 stepeni.
Pečene jabuke preliti sirupom i dekorisati umućenom slatkom pavlakom.
Uživajte!
Marijana Kropf