Ove pljeskavice vole i oni koji nisu preveliki ljubitelji tikvica, a ljubitelji tikvica ga obožavaju. Spadam u one koji obožavaju tikvice, a ako ste u potrazi za jednostavnim i ukusnim obrokom za koji nije potrebno izdvojiti ni puno novca ni puno vremena, a okupiće celu porodicu za , upravo je pred vama!
Recept sam dobila od svoje snaje Ankice i odmah je postao omiljen među mojim ukućanima. Srećom, sada se tikvice mogu pronaći tokom cele godine, pa ovaj ručak rado spremam i van sezone.
Potrebno je:
2 tikvice srednje veličine
kašičica soli
2 jaja
100 g glatkog brašna
50 g parmezana
100-150 g kačkavalja ili mocarele
manja glavica crnog luka ili dva tri struka mladog luka
1-2 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
začinsko bilje po ukusu
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice izrendati, posoliti i ostaviti da odstoje da puste vodu -15-20 minuta. Za to vreme izmešati jaja, brašno, crni luk sitno isečen i usitnjen beli luk, parmezan, izrendani kačkavalj (najbolje neki koji se dobro topi), maslinovo ulje, malo soli i bibera. Tikvice ocediti od vode koju su pustile i dodati u smesu od jaja. U ovu smesu možete dodati dve kašičice vlašca ili neko drugo začinsko bilje po ukusu.
Vaditi kašikom i pržiti na vrućem ulju. Paziti da ulje ne bude previše zagrejano.
Prijatno!
Marijana Kropf