Recept za ajvar – Otkrivamo tajni sastojak za savršen ukus

Ajvar je zimnica koju pravimo svake godine. Iako je, kako mnogi smatraju, prilično zahtevan za pripremu, ne odustajemo od njega. Svi volimo da ga jedemo, a dani tokom kojih ga pripremamo budu pravo porodično okupljanje.

S obzirom na to da priprema ajvara podrazumeva više faza, učestvuju svi, svako na svoj način. Najbolje je da se jednog dana paprike kupe, operu i ispeckaju, a da se preostali deo posla obavi sledećeg dana, da se počne od rano ujutru, kako bi se sve stiglo.

Recept koji je pred vama je za 20 kilograma paprike. Mi obično pravimo makar duplo više. Ako imate manje ili više paprike, srazmerno smanjite ili povećajte i ostale sastojke, mada završni ukus zaista zavisi samo od vašeg ličnog ukusa. U skladu sa tim na kraju dodajete još malo soli, sirćeta ili šećera.

Važno je da ne zaboravite da će se ukus malo pomeniti kada se ajvar ohladi i kada se svi sastojci do kraja sjedine, zato pažljivo sa dodavanjem začina pri kraju pripreme.

Potrebno je:

20 kg paprika

litar ulja

250 ml vinskog sirćeta

250 g šećera

6 kašika soli

2 konzervansa

Sve osim paprike staviti u šerpu. Kada počne da vri sipati papriku. Papriku prethodno ispeckati, oljuštiti i samleti. Kuvati minimum sat vremena, a po slobodnoj proceni i duže (to zavisi od kvaliteta paprike, jačine vatre).

Praktični saveti: Ako ste u mogućnosti spremajte ajvar na šporetu na drva. Nemamo racionalno objašnjenje, ali je taj ajvar ukusniji. Šerpu ne stavljate direktno na plotnu, već po plotni u krug poređate metalne čepove od piva, a šerpu stavite preko njih. Tako ćete sprečiti da vam ajvar zagori. Vatra svakako ne treba da bude previše jaka. Takođe, čim sipate papriku u šerpu, počinje mešanje.

Na kraju, ajvar sipate u tegle koje ste prethodno držali u zagrejanoj rerni. Tako ćete obezbediti dezinfekciju, ali i sprečiti da vam tegle popucaju kada u njih sipate vreo ajvar. Tegle odmah zatvarate poklopcima, a potom ih sve zajedno ušuškate ćebetom i ostavite da se tako ohlade.

Nama obično od 50 kilograma paprike izadje 26 do 28 tegli od 700 grama.

Da bi recept zaista uspeo, dodaje tokom spremanja malo porodičnih priča, anegdota, sećanja kako se to nekada radilo. Nije višak ni po neka čarka, jer kada su na okupu makar tri generacije, bilo bi jednako čudu da sve prođe bez ijedne primedbe ili prigovora. Upravo sve to zajedno učiniće ovaj ajvar savršenim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *