Idealne za nedeljno prepodne. Deca ih obožavaju, a ni odrasli nisu ravnodušni. Nedelja mi ima neku posebnu draž kada se svi okupimo za stolom uz doručak. Na stolu miriše sveže pecivo, kafa i topli čaj, a razgovor teče lagano, bez pritiska svakodnevnih obaveza. To su trenuci koji donose radost u naš dom. Neretko su, nedeljom ujutru, za našim stolom baš ove kiflice. Možete ih puniti kremom ili jednostavnije, staviti u svaku kiflicu kocku crne čokolade. Obavezno isprobajte.
Potrebno je:
Za sirup:
180 g šećera
250 ml vode
vanilin šećer
Za testo:
200 ml toplog mleka
pola kocke svežeg kvasca (20g)
2 kašike šećera
vanilin šećer
malo soli
trećina kesice praška za pecivo
500 g brašna
jaje
100 ml ulja
100 ml jogurta
Za valjanje kiflica je potrebno oko 150 g mlevene plazme.
Priprema:
Prvo skuvati sirup od šećera i vode. Od kad proključa kuvati još nekih 4 do5 minuta, nikako duže da se ne bi prekuvao. Ostaviti da se ohladi.
Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Pomešati prvo suve sastojke, dodati zatim nadošao kvasac koji ste razmutili u malo toplog mleka u koje ste stavili kašičicu šećera. (Mleko odvojite od izmerenih 200 ml) zatim dodajte jaje, ulje, preostalo mleko i jogurt. Ostavite testo da naraste (30-40 minuta).
Kada se testo udvostručilo nemojte da ga premesite, samo podelite na dva dela, blago oblikujte rukama i rastanjite. Izrežite na 10 do 12 trouglića. Na svaki trouglić stavite kašičicu omiljenog krema ili kockicu crne čokolade. Od ove mere dobijete 20 do 24 kiflice.
Kiflice slagati u pleh na pek papir. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene. Vruće kiflice na kratko potopiti u hladan sirup i valjati u mlevenu plazmu.
Ja sam kiflice samo provlačila kroz sirup, ali tako da budu okupane sa svih strana.
Prijatno!
Marijana Kropf







