Fenomenalna poslastica spremna za pet minuta. Bez mešenja testa, bez mnogo muke, a ukus je zaista fantastičan. Ako ste ljubitelj kolača sa jabukama, posebno lenje pite, onda je ovo pravi recept za vas. Sipanu pitu od jabuka mogu pripremiti i oni koji nemaju kulinarsko iskustvo.
Suvi sastojci (mera je na čaše, oko 180 g):
2 čaše brašna
2 čaše pšeničnog griza
čaša šećera
vanilin šećer
prašak za pecivo
Fil:
1,5 kg prokiselih jabuka
5 kašika šećera
vanilin šećer
5 kašika ulja
puna kašičica cimeta
100 g maslaca
i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi izmešate sve suve sastojke. U drugu posudu izrendate oljuštene jabuke, pospete šećerom, dodate vanilin šećer i cimet i ostavite desetak minuta da jabuke puste sok. Kad jabuke puste sok dodate ulje.
Nakon toga ostaje još samo da uzmete posudu u kojoj će se peći kolač, dobro je podmažete maslacem, sipate 1/3 suvih sastojaka i lepo poravnate. Preko stavite polovinu fila od jabuka (ne cediti dodatno) kašikom lepo rasporedite preko suve smese, a deo soka, koji su pustile jabuke, rasporedite preko. Posle toga stavite drugu trećinu suve smese koju treba lagano poravnati i dodate preostali fil od jabuka (sačuvati par kašika soka od jabuka). Na kraju još sipate preostalu suvu smesu i lepo poravnate. Odozgo poprskate preostalim sokom od jabuka i rasporedite maslac izrezan na listiće.
Pečete na 180 stepeni oko 40minuta. Pečeno je kad lepo porumeni. Izvadite iz rene i pospete šećerom u prahu.
Ovaj kolač je sledećeg dana još ukusniji, ako uopše ostane neko parče za sutradan.
Prijatno!
Marijana Kropf