Najbrža sipana pita od jabuka, sprema se lako, miriše na detinjstvo

Fenomenalna poslastica spremna za pet minuta. Bez mešenja testa, bez mnogo muke, a ukus je zaista fantastičan. Ako ste ljubitelj kolača sa jabukama, posebno lenje pite, onda je ovo pravi recept za vas.  Sipanu pitu od jabuka mogu pripremiti i oni koji nemaju kulinarsko iskustvo.

Suvi sastojci (mera je na čaše, oko 180 g):

2 čaše brašna

2 čaše pšeničnog griza

čaša šećera

vanilin šećer

prašak za pecivo

Fil:

1,5 kg prokiselih jabuka

5 kašika šećera

vanilin šećer

5 kašika ulja

puna kašičica cimeta

100 g maslaca

i šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudi izmešate sve suve sastojke. U drugu posudu izrendate oljuštene jabuke, pospete šećerom, dodate vanilin šećer i cimet i ostavite desetak minuta da jabuke puste sok.  Kad jabuke puste sok dodate ulje.

Nakon toga ostaje još samo da uzmete posudu u kojoj će se peći kolač, dobro je podmažete maslacem, sipate 1/3 suvih sastojaka i lepo poravnate. Preko stavite polovinu fila od jabuka (ne cediti dodatno) kašikom lepo rasporedite preko suve smese, a deo soka, koji su pustile jabuke, rasporedite preko. Posle toga stavite  drugu trećinu suve smese koju treba lagano poravnati i dodate preostali fil od jabuka (sačuvati par kašika soka od jabuka). Na kraju još sipate preostalu suvu smesu i  lepo poravnate. Odozgo poprskate preostalim sokom od jabuka i rasporedite  maslac izrezan na listiće.

Pečete na 180 stepeni oko 40minuta. Pečeno je kad lepo porumeni. Izvadite iz rene i pospete šećerom u prahu.

Ovaj kolač je sledećeg dana još ukusniji, ako uopše ostane neko parče za sutradan.

Prijatno!

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *