Na zelenoj pijaci tezge pune, korpe sve praznije

Na kruševačkoj Zelenoj pijaci gužva kao i svake jeseni. Miris crvene paprike meša se sa svežinom paradajza i šarenilom karfiola, dok kupci staju, opipavaju i pitaju za cenu. A cene nisu male.

Paradajz košta od 100 do 180 dinara, u zavisnosti od sorte. Crvena paprika se kreće od 160 do 250, dok babura i somborska idu i do 280 dinara po kilogramu. Crni luk drži cenu oko 100 dinara, beli je čak od 700 do 1000, krompir se može naći za 100 dinara, kornišoni su od 150 do 200, a karfiol čak 350 dinara po kilogramu. To su osnovne namirnice bez kojih nema prave srpske zimnice.

Prodavci kažu da se kupuje sve, ali u manjoj meri nego ranije.

Ljudi za zimnicu uzimaju papriku, paradajz, šargarepu, kupus, krastavčiće, luk… sve, ali mnogo manje nego prethodnih godina. Ova sezona bila je loša za povrće, samim tim i cene su više. Iskreno, ne mogu da spustim cene jer mi se ne isplati, a i kolege imaju iste-  priča Mira, prodavačica koja već godinama ima svoju tezgu.

Kupci, pak, imaju različite računice i navike.

Ja pravim svašta, recimo, treba mi oko 140 kilograma paprike, da imam i za turšiju, i ajvar, i malo u teglama. To je više od 20.000 dinara samo za papriku. Dodam i kornišone, nekih desetak kilograma, pa to izađe još pet hiljada. To je samo osnovno, jer pravim još mnogo salata- kaže Danijela, dok pažljivo bira paprike.

Svetlana pravi samo domaći kečap:

To koristim za kuvana jela i pice, deca i unuci obožavaju. Ostavim oko 15 kilograma, a za to mi treba skoro duplo paradajza. I to je sve.

S druge strane, Marina uživa u pripremi i ne štedi:

Pravim sve – turšiju, ajvar, kečap, pindžur, ostavljam papriku, paradajz, cveklu, feferone… Sigurno potrošim 50 hiljada dinara godišnje, ali svi to volimo, a ja uživam u spremanju.

Ima i onih koji su odustali.

Zimnica se više ne isplati. Nekad smo pravili u nenormalnim količinama, ali danas je povrće dostupno i zimi. Deca više vole sveže salate, pa smo smanjili. Sada ostavimo samo nekoliko tegli ajvara i kornišona. Potrošimo pet–šest hiljada i taman– kaže Srđan.

Dragana, pak, zimnicu uopšte ne pravi:

Kupujem sveže povrće, a ako se poželi nešto od zimnice, kupimo po teglu u supermarketu. Nismo veliki ljubitelji.

Zelena pijaca u Kruševcu tako je i ove jeseni ogledalo navika i mogućnosti. Dok jedni i dalje ne odustaju od tradicije i pune špajz teglama, drugi računaju i biraju jednostavnija rešenja. U svakom slučaju, računica je jasna — ko želi bogatu zimnicu, mora dobro da otvori novčanik.

G. Jevtić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *