Najlepše posne kiflice – mekane i vazdušaste, sa nadevom po vašem izboru

Mnogo recepata za posne kiflice i posna testa sam do sada isprobala, ovo je recept ubedljivo visoko na lestvici najukusnijih. Često ih pravim i kad ne postimo, mekane, ukusne i sveže ostaju danima. Možete ih puniti različitim nadevima. Moja iskrena preporuka je da ih isprobate, nadam se da ćete ih i vi smestiti u kategoriju omiljenih.

Potrebno je:

1 kg brašna tip 400

3 kašike šećera

1 kašika soli

40 g svežeg kvasca

500 ml tople vode

200 ml ulja

1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje:

150 ml posnog majoneza

malo susama za posipanje

Za prelivanje :

150 gr otopljenog posnog margarina

Priprema:

U malo tople vode razmutiti kocku kvasca sa 1 kašikom šećera, sačekati da se kvasac aktivira. Za to vreme prosejati 1kg brašna, dodati kašiku soli, 2 kašike šećera, kašičicu praška za pecivo i promešati. Dodati aktiviran kvasac, vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Umešeno testo premazati sa malo ulja, prekriti streč folijom i krpom i ostaviti 40 minuta da odmori.

Kad je testo nadošlo podeliti na pet loptica i malo premesiti, prekriti ih krpom da se ne bi sušile i razvijati jednu po jednu, seći na 8 delova i zavijati kiflice. Za nadev možte koristiti ajvar, posni kačkavalj, dinstane šampinjone, odlične su i prazne.

U pleh staviti papir za pečenje i ređati formirane kiflice, ostaviti malo u plehu da nadođu 10-15minuta, premazati ih posnim majonezom i posuti semenkama po želji (susam, lan,čija seme)

Peći na 200 stepeni dok ne porumene.

Margarin otopiti do ključanja, kad izvadite pečene kiflice preliti vrelim margarinom. Na svaku kiflicu po jednu kašiku margarina. Sačekati da kiflice upiju margarin i postanu savršeno mekane.

 Ove kiflice su savršene  i prazne, mekane i vazdušaste. Možete ih praviti i kada ne postite. Ko ih  proba sigurno ih neće napraviti samo jednom.

Prijatno!

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *