Vi ste pitali, naš advokat odgovara: Kupili ste plac ali nemate papire, kako dokazati vlasništvo?

Pitanje koje je stiglo za rubriku „Vi imate pitanje, Odjek zna ko ima odgovor“ odnosi se na davno kupljen plac za koji sadašnji vlasnici nemaju papire, a priznanice koje potvrđuju kupovinu, izgorele su u požaru. Advokat Branislav Ćirić iz Kragujevca, odgovara.

Pitanje i odgovor su ovde:

*Posle očeve smrti saznala sam da se plac koji je u našem vlasništvu više od 40 godina ne vodi na mog oca. Uvidom u katastar saznajem da je parcela na ime naslednice prodavca, od koga je plac kupljen. Od papira nemam ništa. Postojale su neke priznanice koje su izgorele u malom montažnom objektu na toj parceli. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa tom osobom, ali ona ne želi da sarađuje. Komšije u selu znaju da je moj otac kupio i svedoci su da je godinama održavao taj plac, kao da je pre 20-tak godina izgoreo objekat koji je bio na parceli i  to zbog komšije koji je palio strnjište. Plac nema veliku materijalnu vrednost, ali želela bih da ga prenesem na sebe jer me vežu uspomene na moje roditelje. Ima li načina da se to uradi i kako?

-Imajući u vidu činjenicu da ste vi kao i vaši predhodnici u nesmetanoj državini navedenog placa duže od 20 godine, u potpunosti su se stekli uslovi za podnošenje tužbe kojom će se utvrditi vaše pravo svojine na toj nepokretnosti. Članom 28 st. 2 Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa propisano je da savestan i zakonit držalac nepokretne stvari, na koju drugi ima pravo svojine, stiče pravo svojine na tu stvar održajem, protekom 10 godina, a članom 28 st. 4 istog zakona da savestan držalac nepokretne stvari, na koju drugi ima pravo svojine, stiče pravo svojine na tu stvar održajem protekom 20 godina. Takođe, Članom 30 st. 2 Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa propisano je da u vreme potrebno za održaj uračunava se i vreme za koje su prethodnici sadašnjeg držaoca držali stvar kao savesni i zakoniti držaoci odnosno kao savesni držaoci. U ovom slučaju pošto vi nemate dokumentaciju jer je ista izgorela ne možete se pozivati na činjenicu da ste zakoniti držalac, već samo da ste savesni držalac i za to vam treba 20 godina državine, što vi svakako imate. Poželjno je i da predložite svedoke koji će potvrditi da ste toliko dugo u državini.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *