Konkurs za nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca otvoren do kraja oktobra

Na konkurs koji su raspisali Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv, mogu da se prijave preduzeća koja su pitanja različitosti i inkluzije integrisala u svoje poslovne strategije i aktivno rade na inicijativama i projektima koji doprinose stvaranju inkluzivnog radnog okruženja. Konkurs je otvoren do 31. oktobra. Dodela priznanja je 12. decembra, na CSR&ESG Forumu.

Nagrada se dodeljuje privrednim subjektima koji su pokazali strateško opredeljenje i izuzetnost u sprovođenju praksi negovanja različitosti, jednakih mogućnosti i inkluzije u radnom okruženju. Dodeljuje se u dve kategorije – najinkluzivniji poslodavac za osobe sa invaliditetom i najinkluzivniji poslodavac godine, s tim što će se posebno razmatrati prijave velikih preduzeća i prijave malih i srednjih preduzeća.

Ovom nagradom nastavljamo da prepoznajemo kompanije koje aktivno implementiraju principe različitosti, jednakosti i inkluzije u svoje poslovanje, stvarajući pozitivne promene ne samo u svojim organizacijama već i u celokupnom društvu. Na ovaj način, želimo da osnažimo biznis zajednicu da i dalje doprinosi inkluziji osoba sa invaliditetom i drugih marginalizovanih grupa na tržištu rada– kazao je Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

Žiri sačinjen od istaknutih predstavnika civilnog, javnog i privatnog sektora doneće odluku uzimajući u obzir integrisanost principa inkluzije i različitosti u poslovanje, kao i sprovedene inicijative i prakse u radnom okruženju tokom 2024. godine.

Principi različitosti, jednakosti i inkluzije na radnom mestu odnose se na napore kompanije usmerene na stvaranje radnog okruženja koje čini da svi zaposleni imaju jednake mogućnosti za napredovanje, da se osećaju uključeno i prihvaćeno u svim sferama rada, bez obzira na to ko su i odakle dolaze- navodi se u konkursu.

Poslodavci koji žele da se prijave to mogu učiniti popunjavanjem prijavnog formulara koji je potrebno dostaviti do 31. oktobra na e-mail adresu kancelarija@odgovornoposlovanje.rs. Prijavni formular za velika pravna lica dostupan je OVDE, a za mala i srednja preduzeća OVDE.

Nagrada za najinkluzivnijeg poslodavca dodeljena je prvi put prošle godine i to kompaniji Delhaize Serbiaza strateški pristup, implementirane prakse, partnerstvo i liderstvo, dok su specijalna priznanja pripala kompanijama IKEA Srbija i Delta holding.

Nagrada Najinkluzivniji poslodavac“ dodeljuje se u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.   

Za više informacija o uslovima i kriterijumima konkursa, Metodologiju dodele Nagrade za najikluzivnijeg poslodavca možete preuzeti OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *