Mladi iz Stalaća saznali kako da svoje ideje učine vidljivijima

Katarina Avramović (23) živi u Stalaću, selu koje pripada opštini Ćićevac. Iako studira, nastavila je da živi u rodnom mestu. Smatra da je potrebno da se mladi angažuju kako bi nešto promenili u svom okruženju. Za početak, kako nam je rekla, to bi moglo da bude okupljanje oko zajedničke ideje obezbeđivanja i uređivanja prostora, u kome bi se mladi iz ovog sela okupljali. Iako ima dosta njih koji odlaze u Kruševac i druge veće gradove, ipak ima i onih koji ostaju ili dolaze tu da žive.

Naša sagovornica nedavno je učestvovala na radionici o tome kako mediji mogu da pomognu, odnosno doprinesu da određeni problem lokalne zajednice postane vidljiviji.

Radionica nam je bila veoma korisna. Razgovarali smo o tome koliko su mediji važni da neke naše probleme prikažemo drugim ljudima. Konkretno, pričali smo o tome kako bi  mogli da obavestimo javnost, odnosno meštane našeg sela o ideji za prostor, koji bi bio namenjen mladima. Mislim da mi mladi možemo  da promenimo dosta toga, samo treba da se pokrenemo.  Sigurna sam da bi mnogi učestvovali, odnosno da bi nam se pridružili, kada bi mi sada pokrenuli neku akciju – kazala nam je Katarina Avramović.

Ona smatra da mladi u ovo mestu ne znaju dovoljno o tome šta bi trebalo da urade kako bi se pokrenulo rešavanje određenih problema u zajednici.

Katarina Avramović i Tamara Vučković bile su
među učesnicima/ama radionice o medijima / Foto: Odjek.rs

Da je situacija takva potvrđuje Tijana Vučković, koja od nedavno živi u Stalaću. Želela bi da se nešto u njenom okruženju promeni, zbog toga je došla na radionicu:

Ovo je značajno jer može da nam pomogne da naučimo kako da se organizujemo, kako da nešto promenimo, da uradimo nešto što bi značilo selu i mladima, a sutradan našoj deci. Možda za početak možemo da pravimo flajere ili da formiramo neke zajednice, grupe na društvenim mrežama, na Instagramu, Fejsu.

Upravo je o moć i značaju medija u rešavanju lokalnih problema, mladima okupljenim na pomenutoj radionici, govorila novinarka Aleksandra Pavlović Đorđević:

Razgovarali smo o tome kako bi u ovom konkretnom slučaju oni mogli da iskoriste medije da povećaju vidljivost svojih problema. Pričali smo o društvenim mrežama, prednostima i manama, ali i o tome da se relevantnost nekog problema upravo potvrđuje prisustvom u tradicionalnim medijima.

 Bila je ovo prilika da učesnici/ce radionice nauče kako da komuniciraju sa medijima, kako bi im skrenuli pažnju na probleme malih sredina, koji nisu toliko vidljivi, te kako da naprave najave ili pozive za događaje, kako saopštenja za javnost, a kako bi trebalo da izgleda njihov javni nastup.

Novinarka Aleksandra Pavlović Đorđević i predstavnik “Okulara” Nikola Bogojević / Foto: Odjek.rs

Pomenuta radionica prva je od četiri koje ćićevačko udruženje „Okular“ organizuje u okviru projekta „Mladi za mesne zajednice“.

Naredne radionice će biti o tome kako mladi mogu da dođu do sredstava, ako nisu deo Mesne zajednice ili nekog udruženja, odnosno kako da pišu projekte i dođu do sredstava donatora. Čuće i kako se organizuju ulične akcije i druge javne akcije, koji su kreativni načini na koje možemo da  uključujemo građane i zajednicu u rešavanje problema. Poslednja radionica će biti o pravnom aspektu, odnosno o tome kako da sačine dopis, kako se komunicira sa donosiocima odluka, koje sve forme treba da se ispune, kao i šta znače određeni dokumenti, poput raznih statuta ili pravilnika – kazao je Nikola Bogojević, predstavnik „Okulara“.

J.P. – J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *