“Čarapansko srce” u poseti Bora lavirintu: Više od igre!

Odlazak u Zabavni park „Bora lavirint“ u Batočini, za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Kruševca, bio je dragoceno iskustvo. Izlet je obeležila dobra zabava, puno smeha i osećaj zajedništva.

Izlet koji je Humanitarno udruženje „Čarapansko srce“ organizovalo u okviru projekta „Pronađimo izlaz iz lavirinta“ ostavio je snažan utisak i na decu i roditelje. U tom udruženju kažu da je ovaj projekat usmeren na decu i mlade sa smetnjama u razvoju, te da je ovo bila druga ekskurzija koja je organizovana u okviru tog projekta.

-Ideja da projektu damo baš ovakav naziv je i nastala izborom same destinacije. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini, dobili smo vodiča koji nas je poveo u šetnju kroz staze lavirinta gde su deca imala priliku da se druže, uživaju u prirodi i da steknu jedno novo iskustvo koje je za sve njih bilo dragoceno, jer su ovakvi izleti važni ne samo za zabavu već i za inkluziju, za razvoj i izgradnju njihovog samopouzdanja.

Ovaj zabavni park dizajniran tako da pokrene kreativnost i maštu, prostire se na površini od sedam hekata, sam lavirint je od žive ograde sa najdužom stazom u Evropi, ukupne površine od 2,7 hektara, tri i po kilometra staza, šest mostova različitih boja i dve osmatračnice.

-Pored šetnje kroz lavirint, deca i mladi imali priliku da se zabave na velikoj trambolini i spuštaju niz veliki tobogan koji je bio pravi izazov i ispit hrabrosti kome nisu mogle da odole ni mame. Sve ove aktivnosti omogućile su im da pokažu svoju energiju i istraže granice svoje fizičke sposobnosti i da uz puno smeha i zabave prevaziđu svoje strahove. Kako park nudi i zatvoren deo prostora za igru sa lego kocikama, kao i kuću Hobita, dobila su i priliuku da budu i deo jedne bajkovite avanture- kaže Snežana Popović, zamenica predsednice Udruženja „Čarapansko srce“, dodajući da je sve skupa, računajući i zajednički ručak i užinu, ostavilo utisak zajedništva i osećaj pripadnosti.

U „Čarapanskom srcu“ ističu da je cilj ovog projekta podsticanje socijalne inkluzije dece i mladih sa smetnjama u razvoju:

– Istakla bih važnost inkluzije čiji je cilj ostvaren kroz ovaj projekat a to je ravnopravanost i prihvatanje, s obzirom da su sva deca i mladi imala jednaku priliku da učestvuju i da budu deo zajedničkog novog iskustva.

Nakon posete zabavnom parku, organizovana je i poseta manastiru Divostin, posvećen Blagovestima što je, prema rečima roditelja, dalo duhovnu dimenziju ovom putovanju.

Projekat „ Pronađimo izlaz iz lavirinta“ finansijski je podržao grad Kruševac. Udruženje „Čarapanko srce“ tokom jeseni planira nove inkluzivne radionice, te pozivaju građane i građanke da ih zaprate na društvenim mrežama i, ukoliko su u mogućnosti, pridruže predstojećim događajima.

D.P.

Foto: Udruženje „Čarapansko srce“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *