Štićenici VP doma u Kuševcu uspešni na Svetskom prvenstvu u šahu

Na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, na kome je 51 država imala 116 ekipa, štićenici Vaspitno popravnog doma u Kruševcu osvojili su četvrto mesto. Treće mesto među učesnicima iz Srbije pripalo je osuđenicima Kazneno popravnog doma u Beogradu.

Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazao je da su osuđenici i štićenici iz Srbije na samom vrhu Svetskog prvenstva od kada su počeli da se takmiče pre tri godine, te da mogu da budu ponosni na uspehe koji su njihovi timovi ostvarili.

On je podsetio da su štićenici VP doma u Kruševcu prošle godine osvojili visoko drugo mesto, a da su godinu ranije bili najbolji na svetu.

Sve su to velike pobede za mlade ljude čiji životi se nalaze na prekretnicama i mogu samo da im budu podstrek za odluke koje budu donosili u budućnosti– kazao je Carević.

Istakao je i to da je šah sjajna disciplina koja nas uči da poštujemo protivnika i budemo analitični pre nego što „povučemo“ dobre poteze kako u sportu tako i u drugim sferama života.

Oni su savladali veštine na šahovskoj tabli, na nama je da im pomognemo i ohrabrimo ih da savladaju i životne izazove na pravi način– poručio je Carević.

Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode 2021. godine pokrenuo je bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov, u saradnji sa FIDE, u okviru projekta „Šah za slobodu“

Tekst i foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *