Vi pitate, naš ekspert za radno pravo odgovara:  Kada se stiče pravo na godišnji odmor?

Jedno od pitanja koje je stiglo u okviru naše rubrike „Vi imate pitanje, Odjek zna ko ima odgovor“ odnosi se na godišnji odmor. Ovde su pitanje i odgovor:

Posle koliko rada kod poslodavca radnik ima pravo na odmor i na koliko dana? Oduvek sam mislio da je tek nakon šest meseci, ali sam nedavno načuo da nije tako. 

– Zaposleni stiče pravo na godišnji odmor nakon mesec dana neprikidnog rada, po zasnivanju radnog odnosa. Minimalno trajanje godišnjeg odmora je 20 radnih dana tokom jedne godine. U jednoj nedelji prilikom računanja godišnjeg odmora, ima pet radnih dana.

Podsećamo, u okviru rubrike „Vi imate pitanje, Odjek zna ko ima odgovor“ docent dr Aleksandar Antić, sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, ekspert za oblast radnog prava, na pitanja koja nam budete poslali do 18. oktobra, odgovoriće u ponedeljak (21. oktobra), u okviru ove rubrike, na našem sajtu.

Pitanja nam šaljite na info@odjek.rs ili u komentarima na društvenim mrežama. Za prvih troje koji na mejl pošalju pitanje, portal Odjek priprema iznenađenje.

Pratite nas, čitajte, pitajte i očekujete iznenađenje!

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *