BAS na novoj lokaciji: Dodatno maltretiranje i veći trošak, kažu putnici

Izmeštanje Beogradske autobuske stanice (BAS) na Novi Beograd, za većinu putnika koji  dolaze iz drugih gradova, donelo je niz problema. Kažu da sada “troše” mnogo više vremena da bi stigli do željene lokacije, ali i da ih sve to “debelo košta” u situacijama kada su prinuđeni da plate taksi uslugu.

Sugrađanka Milica Ć. (74) često ide na kontrole u Klinički centar Srbije i kaže da joj je nova lokacija autobuske stanice sve iskomplikovala.

Ova promena mi nikako ne odgovara. Srčani sam bolesnik, brzo se zamaram, ne mogu da se guram po gradskom prevozu, pa sam zato prinuđena da plaćam taksi od Novog Beograda do Kliničkog centra, što je za mene kao penzionerku veliki trošak. O maltretiranju da i ne govorim.

Putnici kažu- nova stanica nam ej samo donela kompliakcije

Igor (35) živi u Beogradu i često putuje u rodni Kruševac. Izmeštanje autobuske stanice smatra lošim potezom pre svega zbog, kako kaže, starijih ljudi koji u Beograd većinom dolaze na lekarski pregled.

Nedavno sam putovao do rodnog grada i svakako mi je bilo potrebno mnogo više vremena da dodjem do stanice nego ranije. Za mene to možda i nije bio preveliki cim, ali zamišljam koliko ce recimo biti mojoj baki, koja u Beograd dolazi iz zdravstvenih razloga i najčešće dolazi na preglede na Klinički centar. Niti poznaje taj deo grada, niti će joj odgovarati to što ce morati da potroši mnogo više vremena da stigne od stanice na zakazani pregled.

Milena S. (27) je nedavno putovala u Beograd zbog posla:

Većina nas u Beograd dolazi kod lekara ili poslovno, i sve to uglavnom je vezano za centar grada. Prosle nedelje sam sa nove stanice do centra putovala tramvajem 40 minuta, gužva u saobraćaju, semafori na svakom koraku, pa sam zakasnila na poslovni sastanak. U povratku sam na Autokomandi opet čekala 40 minuta, toliko je trebalo da stigne autobus koji je išao za Krusevac, jer je bio špic. Sve je sada komplikovanije i ne verujem da bilo kome odgovara ova promena.

Odavde je sve bilo lakše

Milan (32) mišljenja je da je izmeštanje autobuske stanice na Novi Beograd “maltretiranje naroda zarad interesa pojedinaca”.

– Ionako umorni od puta, jurimo tramvaje i autobuse, onda putujemo još pola sata do centra. Problem je i povratak. Odlučio sam da čekam bus na Autokomandi, a tamo haos jer mnogi sada tu čekaju. Kao u košnici, gomila ljudi, busevi kasne, od te mase i  ne vidiš kad stigne tvoj autobus. Sramota. Izmestiš stanicu i maltretiraš narod zarad interesa pojedinaca. Na mestu sada stare stanice verovatno će da brzo da “niknu” zgrade.

Maji U. (27) ne smeta izmeštanje stanice:

– Meni konkretno ne smeta jer ni do sada nikada nisam ni pri dolasku ni odlasku išla sa glavne autobuske stanice. Pretpostavljam da mnogima smeta jer je stara stanica bila povezana sa centrom, to je deo grada gde uglavnom završavaju poslove zbog kojih su došli.

Sugrađanka Marketa je, nakon što je glavna autobuska stanica izmeštena na novu lokaciju, odličila da više ne putuje autobusom za Beograd.

Do sada sam putovala autobusom, ali mi novonastala situacija uopšte ne odgovara. Ovih dana putujem u Beograd i rezervisala sam prevoz kombijem. Možda je malo skuplje, ali me vozi na na tačnu adresu, ne moram da plaćam taksi ili bus, pa mi to dođe na isto. Ono što je najbitnije, nema maltretiranja.

Podsećamo, glavna autobuska stanica je preseljena na Novi Bograd (Blok 42) krajem septembra. Do stanice se može doći doći tramvajima 7, 9, 11 i 13 koji staju kod nje i autobuskim linijama 85, 89, 94, 95, 600, E6, kao i autobusima 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Autobusko stajalište na Autokomadi ostaje do daljeg, odnosno, do izgradnje stajališta “Jug”.

J.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *