“Erazmus plus” u našem gradu

U okviru Dečije nedelje, u Privrednoj komori u Kruševcu organizovan je “Erazmus + u našem gradu” u okviru koga su učesnici osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na Erazmus programu, govorili o svojim utiscima i iskustvima.

Želeli smo da okupimo mlade učesnike projekata i da čujemo njihova iskustva. Danas je ujedno i poslednji dan za podnošenje prijava za učešće u novim projektima pa im ovom prilikom želimo mnogo sreće u njivovom daljem radu, da Kruševac ponovo bude domaćin mladima iz cele Evrope – rekla je Nevena Plavšić, pomoćnica gradonačelnika za omladinu i sport.

Erazmus plus daje pregršt mogućnosti za usavršavanje, sticanje novih znanja i iskustava, pre svega kroz učeničku razmenu. Pomenuti su značajniji projekti u prethodnom periodu, poput projekta “Hvala” u kome je Crveni krst Kruševac bio domaćin, kada je naš grad ugostio trideset šestoro mladih iz šest evropskih zemalja. Tu su i projekti Muzičke škole ” Stevan Hristić” i Kruševačke gimnazije.

Jedanaest učenika iz Portugala (Silveš) boravilo je u Kruševcu u okviru projekta Erazmus plus u oktobru prošle godine, a Kruševljani su im posetu uzvratiti već u aprilu ove godine.  

Nas jedanaestoro iz Gimnazije učestvovalo je u razmeni učenika na Portugalom, to je jedno nesvakidašnje iskustvo gde međusobno saznali dosta jedni o drugima, o načinu školovanja, života… Saznali smo da smo jako različiti i nama su sve te razlike bile jako interesantne – ispričao nam je Vuk Stošić, jedan od učesnika projekta.

Vuk Stošić i Novak Radenković posredstvom učeničke razmene boravili u Portugalu
Vuk Stošić i Novak Radenković posredstvom učeničke razmene boravili u Portugalu / Foto: Odjek.rs

Novak Radenković, učenik Gimnazije objasnio je da se prilikom izbora predstavnika škole gledalo da se pošalju najbolji predstavnici koji će grad i školu predstaviti u najboljem svetlu i da se nada da su oni to i učinili.

Ideja za ovakav jedan sastanak svih učesnika Erazmus plus projekata u Kruševcu potekla je od Dragoslava Stevovića, profesora informatike u Hemijsko – tehnološkoj školi, koji je već dugi niz godina aktivan u omladinskoj politici naše zemlje i učesnik na mnogim projektima.

Potrebni su ovakvi sastanci gde bismo razmenili iskustva o projektima u kojima smo učestvovali, jer samo razmenom iskustava možemo naše učešće unaprediti – kazao je Stevović.

Nevena Plavšić je najavila i radionice za mlade koje organizuju Grad Kruševac i Agencija za regionalni razvoj, prijave traju do petka (11. oktobra), a mladi se mogu prijaviti za neku od radionica: prevazilaženje stesnih situacija, osnove fotografije, gluma, škola javnog govora, grafički dizajn, lični razvoj.

“Erazmus plus u našem gradu” su organizovali Kancelarija za mlade Odeljenja za društvene delatnosti grada Kruševca i  Udruženje građana Kruševački «Eko forum ».

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *