Tribina o prevenciji karcinoma dojke

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke (oktobar) u Gradskoj kući sutra će, sa početkom u 12 časova, biti održana tribina o prevenciji karcinoma dojke.

Tribini će biti održana u zgradi Gradske uprave u sali 34, a o karcinomu dojke i značaju preventivnih pregleda govoriće dr Rada Zmejkovski, specijalistkinja radiologije i dr Biljana Tutulić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.

Tribinu povodom meseca posvećenom borbi protiv raka dojke organizuju Savet za rodnu ravnopravnost grada Kruševca i Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca.

Za bliže informacije o predstojećem događaju zainteresovane sugrađanke mogu se obratiti na telefon 037/414-760 ili putem mejla ivana.birdic@krusevac.rs.

Inače, rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je i razlog što se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava u mnogim zemljama, a kako bi se podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove maligne bolesti.

U Srbiji je karcinom dojke najčešči maligni tumor kod žena. Na teritoriji Rasinskog okruga , prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, od karcinoma dojke godišnje oboli oko 160, a umre između 45 i 50 žena.

D.P.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *