USPRS: Većina škola u Rasinskom okrugu obustavila nastavu

Više od 40 škola u Rasinskom okrugu danas je potpuno obustavilo nastavu, odnosno više od 90 odsto je na neki način obustavilo nastavu. Tamo gde nije bilo je potpune obustave nastave, bilo je delimične, odnosno nastava se odvijala po 30 minuta – rekla je za portal Odjek portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Mirjana Gašić, inače profesorka u kruševačkoj Medicinskoj školi.

Škole, koje su u Rasinskom okrugu većinom članice USPRS-a, su se na ovaj način odazvale pozivu četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS NEZAVISNOST i Sindikata radnika u prosveti Srbije, da danas obustave nastavu.

Što se pritisaka na zaposlene tiče, Mirjana Gašić je kazala da se takve informacije čuju sporadično, ali da za Kruševac, za danas, trenutno nema takvih saznanja:

Izgleda da su direktiri uvideli da se kolege i za njih bore, jer su oni u onoj grupi zaposlenih za koje je predviđeno manje povećanje plate, ono od 8 odsto, dok je za nastavnike predloženo 12 odsto. Pitanje je i ko će sutradan prihvatiti da bude direktor, kada je njihov dodatak na platu 20 odsto, a odgovornost koju preuzimaju ogromna.

Prosvetni radnici su na današnji protest ispred Vlade izašli nakon što su pre nešto više od dve nedelje, takođe održali jednodnevnu obustavu nastave i proteste po većim gradovima.

Današnje okupljanje u Beogradu završili su porukom da ih je vlast opet prevarila, najavivši da će borbu za poboljšanje položaja prosvete nastaviti svim sindikalnim, pravnim i ljudskim sredstvima.

Nećemo ići više ni na kakve pregovore dok se nešto konkretno ne realizije od stvari koje smo potpisali sa Vladom Srbije – poručio je na skupu predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dobrivoje Marjanović, koji je i predsednik kruševačke Unije.

Na transparentima koje su prosvetari danas nosili pisalo je: “Opet ste nas prevarili”,”Ako vas zbog naše plate nije blam, provedite vi sa decom jedan dan”, “Rušenje prosvete je izdaja Srbije”,”Budućnost obrazovanja počinje danas”.

Podsetimo da je ovom protestu prethodio i sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, održan juče, kada su obe strane ostale na svojim pozicijama.

Prosvetari traže izmene i dopune Krivičnog zakona, izjednačavanje početne plate sa republičkim prosekom, izmene koeficijenata za obračun plata i isplatu novogodišnjih nagrada.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete ranije su saopštila da nije ispunjen dogovor iz Protokola, koji je sa Vladom potpisan u oktobru prošle godine, a kojim je bilo predviđeno da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike. Vlada trenutno nudi povećanje od 12 odsto za nastavno i 8 odsto za nenastavno osoblje, što za najveći broj zaposlenih sa najnižom stručnom spremom nedovoljno da dostignu minimalac.

Inače, organizacija koja se bavi procenom broja ljudi na javnim okupljanjima, Arhiv javnih skupova, saopštila je da je u današnjoj protestnoj šetnji učestvovalo oko 6.200 prosvetnih radnika, što je, kako je navela, više nego dvostruko veći broj učesnika nego na prethodnom protestu, održanom 16. septembra.

– Procena je dobijena neposrednim brojanjem sa snimka cele kolone. Ovo je bio najveći protest prosvetnih radnika koji je dosad organizovan u Srbiji – naveo je Arhiv javnih skupova.

J.B.

Naslovna foto: Arhiv javnih skupova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *