Ćićevac: Šta to beše mesna zajednica?

U opštini Ćićevac poslednji izbori za Savete mesnih zajednica održani su 2016. godine iako bi, prema Odluci o mesnim zajednicama, trebalo da se sprovode na svake četiri godine, navodi Udruženje „Okular“. Predstavnici tog Udruženja preciziraju da do2020. godine, kada je došlo do promene lokalne vlasti, donosioci odluka predlažu i donose odluke samostalno, ne raspisuju nove izbore, pa građani nemaju mogućnost da direktno učestvuju u donošenju odluka na nivou mesnih zajednica.

Udruženje „Okular“ pokrenulo je projekat koji ima za cilj da edukuje i motiviše mlade da se aktivno uključe u donošenje odluka na lokalnom novou.O projektu koji sprovodi ova nevladina organizacija, razgovarali smo sa Stefanom Maksimovićem, predstavnikom te NVO.

*Koji je problem sa funkcionisanjem mesnih zajednica u opštini Ćićevac, kako se ti problemi odražavaju na lokalno stanovništvo generalno, a kako na mlade?

-Krenuo bih od toga šta bismo dobili da imamo funkcionalne Savete mesnih zajednica. Kada bismo sada uradili anketiranje starije populacije koja je živela u periodu kada su Saveti mesnih zajednica na lokalu aktivno radili, verovatno bi odgovor bio da za neku dokumentaciju ne bi morali da dolaze do zgrade opštine, da imaju prostor gde mogu da iznesu svoje mišljenje, da se druže sa svojim komšijama i prijateljima…Osim toga, zajedništvo koje se gradilo na lokalu je nešto što mladi sada ne mogu da osete i grade jer rad ovih Saveta gotovo da ne postoji u ovom obliku. Ono što je interesantno i važno da mladi znaju je da Saveti mesnih zajednica predstavljaju građani, odnosno građani su izabrali građane da u njihovo ime predstavljaju probleme i zahteve te lokalne zajednice. To bi značilo da u ovu priču nisu uključene političke partije i nije potrebno angažovanje u njima da bi neko bio izglasan da bude predstavnik/ca građana u svojim mesnim zajednicama. Postoji interesantna priča koju sam nedavno čuo a dolazi iz sela u okolini Niša, a to je da su se mladi u jednom selu okupili i samostalno formirali Upravni odbor sela. Prepoznali su određene probleme u svojoj zajednici, okupili građane i kroz taj Upravni odbor pokušavali da utiču na donosioce odluka u svom selu.

*Šta vi kao organizacija planirate/možete da uradite kako bi se trenutna situacija promenila na bolje?

-Pošto u našoj opštini poslednjih osam godina nije bilo izbora koji se odnose na mesne zajednice, želimo da podsetimo donosioce odluka na tu činjenicu, a u isto vreme da mlade motivišemo i edukujemo o aktivnom učešću u društvu. Aktivno učešće može biti kroz neformalne grupe, udruženja građana, političke partije ili kroz kandidovanje na nestranačkim izborima za Savete mesnih zajednica. Ovo je idealna prilika da upravo mladi budu uključeni u donošenje odluka i budu primer kako treba i kako može.

*Do kakvim važnih saznanja ste došli kada ste se pripremali za ovaj projekat?

-Interesantna činjenica je to da u našoj komšijskoj opštini, u Kruševcu ostoje primeri koji nam govore da je moguće imati funkcionlanu mesnu zajednicu koja postoji, radi, gde su mladi uključeni u njen rad i tu je za sve građane. Oni su na neki način servis za svoje komšije, što nas je dodatno motivisalo da ovaj projekat može da da rezultate koji idu u prilog svima.

*Šta mislite da će biti najveći problem tokom realizacije projekta i kako planirate da ga prevaziđete?

-Ćićevčani i Ćićevčanke su oduvek bili demokratski orjentisani, tako da se taj duh preneo i na mlade. Ono što može da bude problem je motivacija mladih koji žive ovde. Moramo uzeti u obzir da je mnogo mladih iz naše opštine otišlo na fakultete u veće gradove i da su tamo ostali i zaposlili se, potom i rad u inostranstvu koji je „odveo“ veliki broj mladih. Mlađa populacija koja bi trebalo da bude nosilac promena, je u manjku. Ovo je činjenica koja ne treba da nas obeshrabri jer postoji još mladih osoba koje žele bolji život za sebe, svoje roditelje, porodicu, komšije, rođake.

*Planirane aktivnosti ?

Ono što nam sledi od aktivnosti u sklopu ovog projekta su radionice sa mladima kako bi stekli širu sliku o uključivanju u donošenje odluka, odnosno aktivnog učešća u društvu i kako u te aktivnosti uključiti građane i građanke. Nakon toga ćemo sa mladima organizovati jednu vrstu performasna koji bi trebalo da skrene pažnju na važnost uključivanja mladih u rad lokalnih tela. I na kraju, okupićemo i predstavnike i predstavnice Saveta mesnih zajednica na nivou Rasinskog okruga sa mladima iz opštine Ćićevac na okruglom stolu, kako bismo razmenili iskustva i pozitivne primere koji mogu da se implementiraju i u našoj opštini. Ono na čemu trenutno radimo je prikupljanje potpisa podrške za raspisivanje izbora za Savete mesnih zajednica i istraživanje među mladima o tome šta misle da su mesne zajednice, kakvi su njihovi stavovi i razmišljanja na ove teme. Istraživanje biće neka osnova u komuniciranju sa mladima, jer važno je prepoznati probem, ali je isto tako važno kako se on komunicira. O rezultatima istraživanja i drugim aktivnostima obaveštvaćemo i donosioce odluka u Ćićevcu kako bi na taj način i oni bili uključeni u ovaj proces.

Koje konkretne rezultate očekujete nakon završetka ovog projekta i da li ćete i nakon što projekat bude završen nastaviti sa aktivnostima na ovu temu?

-Glavni rezultat koji iz srca očekujemo je da vidimo makar jednu mladu osobu kao kandidata/kinju na listi za Savete mesnih zajednica. Ta jedna mlada osoba biće pokazatelj da mladi žele, da mladi mogu i da mladi treba da budu uključeni u donošenje odluka. Za kraj bih spomenuo i našu akciju iz 2022. godine kada smo okupili mlade iz Niša, gde ima mnogo studenata i studentkinja iz naše opštine i zajedno sa njima organizovali dijalog sa Kabinetom gradonačelnice. To nam je bio pokazatelj koliko zapravo mladih želi da učestvuje u donošenju odluka, a samo im treba poslati jedan mejl, poruku ili poziv.

J.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *