Mesne zajednice – spona izmedju građana i lokalne samouprave

Skupština grada Kruševac, Odjek.rs

Na području Grada Kruševca postoje 54 mesne zajednice, 12 ih je na gradskom, a 42 na seoskom području. Njihov rad je definisan Odlukom o mesnim zajednicama na teritoriji grada Kruševca. Najkraće rečeno, one su spona između građana i lokalne samouprave.

– Mesna zajednica i zaposleni u Službi mesnih zajednica, među građanima poznati kao sekretari mesnih zajednica, su prva služba Grada kojoj se građani obraćaju u svojim naseljenim mestima. Mesne zajednice su gradska služba koja je fizički najbliža meštanima na seoskom području, a treba imati u vidu da na tom području živi više od 50 odsto stanovnika Kruševca – kaže za portal Odjek načelnica Gradske uprave Kruševac, Vesna Anđelić.

Građani se, kako dodaje, obraćaju mesnim zajednicama i traže rešenje za svoje komunalne i druge probleme i potrebe, a mesne zajednice od nadležnih institucija traže rešavanje tih problema.

Načelnica Gradske uprave Kruševac, Vesna Anđelić / Foto: Odjek.rs

Ona objašnjava da se učešće građana u izradi javnih politika i donošenju odluka u Gradu odvija upravo preko mesnih zajednica, počevši od učešća građana na izborima za Savete mesnih zajednica. Tu je, potom, izrada Plana razvoja mesne zajednice, koji na osnovu predloga građana kreira Savet mesne zajednice jednom godišnje i koji tako postaje deo Plana razvoja grada.  

– Svake godine, pred usvajanje budžeta i Programa razvoja Grada Kruševca, koji se usvaja za tri naredne godine, svaka mesna zajednica je u obavezi da nakon održanih sastanaka donese odluku o prva tri prioriteta koja su najbitnija da se sprovedu u njihovoj mesnoj zajednici. Prioriteti, osim asfaltiranja ulica, što je najčešće na prvom mestu, mogu da budu rekonstruisanje domova kulture, potom predlozi za renoviranje škola, uređenje dečijih igrališta, fudbalskih terena. Svaka mesna zajednica je različita i ona u skladu sa svojim potrebama donosi prioritete po kojima se kasnije pravi budžet i određuju se sredstva u narednom periodu – precizira Vesna Anđelić, načelnica Gradske uprave Kruševac.

Preko mesnih zajednica građani se, kako dodaje, obaveštavaju o urbanističkim planovima čija je izrada u toku, što znači da potom mogu da se uključe u javnu raspravu prilikom izrade Generalnog i planova detaljne regulacije. Građani se, takođe, informišu o manifestacijama koje se odvijaju na području mesne zajednice.

Ovo su samo neki od primera saradnje između građana i jedinica lokalne samouprave, koji se odvijaju preko mesne zajednice. Za organe i za službe Grada rad mesnih zajednica je značajan, jer se u mesnim zajednicama na najbolji način prepoznaju potrebe i problemi građana u naseljima u kojima oni žive i ostvaruje se moogućnost da se reaguje blagovremeno i na najbolji način. To je posebno vidljivo prilikom elementarnih nepogoda i vanrednih situacija – podseća ona.

U kruševačkoj Službi mesnih zajednica ima 45 zaposlenih. U Savetima mesnih zajednica ima ukupno 513 članova. Broj članova Saveta propisan je Statutom svake mesne zajednice, različit je i zavisi od broja stanovnika i broja naseljenih mesta, odnosno sela i zaselaka, koje obuhvata mesna zajednica, a kreće se od pet do 11.

Inače, na izborima za Savete mesnih zajednica u Kruševcu, održanim 28. novembra 2021. godine i 30. januara 2022. godine, bilo je ukupno 615 kandidata. Tada je u savete 54 mesne zajednice izabrano pomenutih 513 kandidata.

Detalj sa izbora održanih u novembru 2021. godine / Foto: privatna arhiva

Podsetimo još da su poslovi koje obavlja Služba mesnih zajednica propisani Odlukom Skupštine grada o osnivanju Službe mesnih zajednica te statutima mesnih zajednica. Odlukom je predviđeno da Služba mesnih zajednica obavlja administrativno-tehničke, stručne i finansijsko-knjigovodstvene poslove za mesne zajednice i određene administrativno tehničke i stručne poslove za potrebe Grada.

U poslove koje obavlja mesna zajednica spadaju aktivnosti na podsticanju, objedinjavanju i dostavljanju nadležnima inicijativa i predloga građana za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa. Mesna zajednica, takođe, učestvuje u izgradnji komunalnih objekata i puteva, kada su javna preduzeća investitori, sarađuje na njihovom održavanju, stara se i predlaže mere za unapređenje komunalnih i drugih delatnosti, obezbeđuje prostorne i organizacione uslove za kulturno-umetničke aktivnosti i sportske i rekreativne aktivnosti, sarađuje na stvaranju uslova za rad predškolske ustanove, osnovne škole.

Mesna zajednica takođe na svom području sarađuje sa zdravstvenim i veterinarskim ustanovama, sprovodi humanitarne akcije, stara se o zaštiti od elementarnih nepogoda, uređuje korišćenje pašnjaka i utrina, koji su vraćeni selima na korišćenje, pomaže rad udruženja građana.

 J.P. – J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *