Debata u organizaciji CINK-a: Zastupljenost ranjivih grupa u lokalnim medijima

-Ranjive grupe samo povremeno su tema u u lokalnim medijima i to uglavnom kada su neki važni datumi. Dešava se i da izveštavanje o osetljivim grupama bude diskriminatorno, ponekad i senzacionalističko, bez osvrta na realne potrebe i probleme sa kojima se te grupe svakodnevno suočavaju- čulo se na debati koju su u prostorijama Edukativnog centra organizovali Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i Drenovački omladinski klub- DOK, na temu položaja i tretmana ranjivih grupa u lokalnim medijima.

Prema rečima Slaviše Milenkovića, predsednika Upravnog odbora CINK-a, analize su pokazale da se u lokalnim medijima ranjive grupe tretiraju samo povremeno te da im, izuzev dva, tri medija u Rasinskom okrugu, ostali daju jako malo prostora. U izveštavanjima je najviše je zastupljen Crveni krst i aktivnosti koje sprovodi ova humanitarna organizacija, dok su ostale nevladine organizacije nedovoljno prisutne.

Kako je među učesnicima debate bilo i predstavnika organizacija civilnog društva i medija, bila je to ujedno i prilika da se čuje šta jedni o drugih očekuju u cilju kvalitetnije saradnje kada je u pitanju tretman osoba sa invaliditetom i ostalih ranjivih grupa u medijima.

Predstavnici medija naveli su da od organizacija civilnog društva često dobijaju štura saopštenja sa nedovoljno informacija o problemima ranjive grupe koja je u fokusu i aktivnostima koje se sprovode u cilju poboljšanja njihovog položaja.

S druge strane, kako se moglo čuti na ovom skupu, mediji nisu ni dovoljno zainteresovani da se bave ranjivim kategorijama, nisu spremni da istražuju i često o njima izveštavaju isto tako šturo, u nekim slučajevima i diskriminatorno i/ili senzacionalistički.

Predstavnici OCD naveli su da su svesni da ne rade dovoljno na uspostavljanju kvalitetne saradnje sa medijima, a da je razlog tome manjak kadrova i nedostatak vremena. Takođe, opstanak brojnih OCD delimično zavisi od projekata koje ostvaruju preko lokalne zajednice i resornog ministarstva tako da mnogi od njih nisu spremni da bez zadrške govore za medije o svojim problemima, tačnije, o nedostatku sistemske podrške.

Zaključak je bio da i mediji i organizacije civilnog društva moraju da rade na boljoj međusobnoj komunikaciji, kako bi problemi ranjivih kategorija bili predstavljeni na pravi način i postali vidljiviji većinskoj zajednici.

Debatu o položaju i tretmanu pripadnika/pripadnica ranjivih grupa u lokalnim medijima,  Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i Drenovački omladinski klub – DOK, organizovali su u okviru projekta “Za bolju medijsku pismenost mladih iz ruralnih sredina i pripadnica/pripadnika ranjivih grupa, koji finansira Evropska unija a podržava Novosadska novinarska škola u okviru regionalnog programa “Naši mediji”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *