Izveštavanje o društveno ranjivim grupama- obuka za novinare lokalnih medija

Centar zaistraživačko novinarstvo Kruševac (CINK) organizuje trodnevni seminar za novinare i novinarke na temu izveštavanja o društveno ranjivim grupama. Prijave za skup koji će biti održan od 9. do 11. oktobra u hotelu Golf u Kruševcu, su u toku.

Cilj projekta je jačanje stručnih kapaciteta i etičkih standarda novinara lokalnih medija za izveštavanje o pripadnicima i pripadnicama društveno osetljivih grupa  – dece, nacionalnih i etničkih manjina, LGBT+ osoba, osoba sa invaliditetom, starih osoba…Verujemo da je tema zanimljiva i da će privući veliki broj novinara i novinarki iz Centralne Srbije– kazala je Slavica Tomić, menadžerka projekta, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Podizanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o pripadnicima i pripadnicama  društveno osetljivih grupa“ koji CINK realizuje uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Tokom trodnevnog seminara biće održano 12 predavanja na kojima će se pojedinačno govoriti o svim ranjivim kategorijama u društvu.

Prema rečima Slaviše Milenkovića, predsednika Upravnog odbora Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac, ovim seminarom CINK na neki način, nastavlja kontinuitet u organizovanja stručnih skupova namenjenih novinarima i novinarkama lokalnih medija i organizacijama civilnog društva a koji tretiraju ranjive društvene grupe.

Milenković je podsetio da je CINK pre četiri godine organizovao stručni skup koji se bavio izveštavanjem o Romima i Romkinjama, a 2021. godine tema je bilo izveštavanje o žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *