Sa protesta prosvetara u Kruševcu poručeno: Ne odustajemo od zahteva

Protestni skup prosvetnih radnika održan je danas ispred Školske uprave Kruševac, a poručeno je da prosvetari neće odustati od zahteva, odnosno od ranije potpisanog Protokola sa Vladom i Ministarstvom prosvete. Protestu je prethodila šetnja, tokom koje je oko 500 prosvetara i građana išlo od Hale sportova, u čijoj blizi su četiri škole, do Školske uprave.

Prema informaciji kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika danas su u našem gradu štrajkovale sve škole, osim Muzičke koja je radila delimično. USPSR je inače, većinski sindikat u svim školama u Kruševcu.

U obraćanju ispred Školske uprave Kruševac, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i predsednik kruševačke Unije, Dobrivoje Marjanović, podsetio je kolege da su “sa druge strane prevaranti” koji su potpisali dokument u ime Vlade i Ministarstva prosvete te čekali 11 meseci da prosvetarima saopšte kako će doći do republičkog proseka.

Nije dovoljno to što nas neće dovesti do republičkog proseka, za šta je sad potrebno 15 do 20 odsto, već dele zaposlene na nastavni i nenastavni kadar, to im neće proći. Pomoćni radnici već godinama primaju zaradu ispod minimalne, pa su sada izjednačili sve od nultog do petog stepena  – kazao je on napomenuvši da prosvetari insistiraju na tome da svako dalje povećanje republičkog proseka treba da prati povećanje u prosveti, te da se ono obavi po svim koeficijentima i nivoima, bez podele.

Podsetio je da je nadležnima na poslednjem sastanku predočeno da prosvetarima ništa ne znači da ih januaru izjednače sa republičkim prosekom iz oktobra, jer će tada, to ponovo biti 0,9 ili 0,8 republičkog proseka.

Dajemo im rok od 15 dana da nas ponovo pozovu na pregovore, da izvuku novac koji očigledno imaju za sve ostale, samo za obrazovanje nemaju, da nas pozovu u Nemanjinu 11 i da nam saopšte da su naše zahteve prihvatili – kazao je on dodavši da će prosvetari, ako do toga ne dođe, u oktobru zakucati na vrata Vlade i Ministarstva, te ih podsetiti „šta znači reč, šta znači potpisani dokument, šta znači pečat Vlade i Minsitarstva“.

Ako i tada ne bude odgovora onda čekamo usvajanje budžeta i verovatno da će nam akcija biti zaključavanje škola do daljeg. Štrajkovi od po 30 minuta neće dati efekat, svi smo saglasni, sva četiri reprezentativna sindikata su potpisala dokument da ćemo biti istrajni do kraja – kazao je on.

Portparolka USPRS-a, Mirjana Gašić, inače profesorka u kruševačkoj Medicinskoj školi, podsetila je da je pomenuti protokol imao sedam tačaka, a da tri ključne nisu ostvarene:

– To su tačka koja traži da se uvede krivični zakonik, da se izmeni i da štiti prosvetnog radnika kao što štiti advokate, a još uvek nije ušla u skuštinsku proceduri. Mi čekamo i verujemo, ali nažalost izgleda da postoje prioriteti, a prosveta to nije našoj vlasti. Drugi zahtev kojim smo tražili izmenu koeficijenata za kolege koji rade u drugom, trećem, četvrtom, petom i šestom stepenu, Vlada ne želi da ispoštuje, ako je potpisala i stavila svoj pečat. Na kraju, samo tražimo da prosveta dođe do primanja jednakih prosečnoj zaradi u Srbiji, da oni koji su studirali i imaju sedmi stepen stručne spreme, dodju do prosečnih primanja.

Podsetimo da su reprezentativni sindikati (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS NEZAVISNOST i Sindikat radnika u prosveti Srbije) za danas, ponedeljak 16. septembar, najavili štrajk i proteste u većim gradovima, nakon neuspelih pregovora sa Vladom i resornim Ministarstvom.

J.B.

3 Comments

  1. Prisvetari nerade po 4 mj godisnje .U selima imaju po 3 do 4 daka rade 3 do 4 sata i mala plata.Prisvetare treba zastiti od nasilnih ucenika i roditelja .Stsnje u prosveti nece se popraviti da se 3 puta poveaju plate

    1. Otkud ti znas sta rade prosvetari kad nikad nisi bio u skoli.

  2. Prosvetari su manje na odmoru od vase nevaspitane i bahate dece. Kad se zavrsi polugodje sredjuju se dnevnici, kasnije i mat.knjoge, svedocanstva… To se radi u skoli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *