Vi ste pitali, naš veterinar odgovara

Veterinar Vladan Rajić u nastavku odgovara na vaša pitanja pristigla do petka. Istovremeno vas obaveštavamo da ćete u naredne dve nedelje imati priliku da postavite pitanje pedijatru. Za pitanja postavljena do petka, 20. septembra, odgovori će vas čekati ovde u ponedeljak, 23. septembra. Podsetimo, za prvo troje čitaoca/teljki koji na mejl pošalju pitanja, spremili smo iznenađenje.  

Pitanja i odgovori koje ste u prethodnih nedelju dana uputili veterinaru su ovde:

*Imam smokvu i par šljiva u dvoristu. Vlasnik sam nemačkog ovčara starog 4,5 godine koji obožava da jede smokve i šljive. Ispravi se na zadnje noge i bira isključivo zrele plodove. Koštice od šljive ne jede. Da li to može nešto da mu škodi?

-S obzirom da se radi o psu koji je već konzumirao smokve i šljive i ništa mu nije škodilo, teško da ćete ga odviknuti od te navike. Psi više nisu isključivi mesožderi kao ranije. Danas se u njihovoj ishrani često nađe i bareno povrće, pirinač i slično. Može da se desi da je jednolična ishrana, istom vrstom granula, dovela do toga da je životinja pokušala da na taj način nadomesti neki od hranljivih sastojaka koji joj nedostaju, jer često im dajemo ono što mi sami mislimo da im je neophodno a oni, kad imaju priliku, nađu ono što im treba. Lično nisam za to da pas konzumira voće iz prostog razloga što njihov digestivni trakt  prirodno nije predviđen za varenje takvih namirnica.

*Moj maltezer svaki put kad izađemo napolje, dohvati neku kosku. Nedavno je tako pojeo pileću koskicu, ne znam tačno koliko. Nakon toga se loše osećao, povraćao je i bio neraspoložen. Čula sam da te koske mogu da im oštete creva. Kako da znam da se to desilo, koji su simptomi ? Inače, ja ga hranim isključivo granulama.

-Iako postoji mišljenje među vlasnicima da bi psi trebalo da konzumiraju kosti, iz više razloga sam protivnik, jer kosti mogu da im nanesu više štete nego koristi. Pogotovo su nezgodne pileće šuplje kosti jer ih psi prilikom konzumacije izlome na sitnije i vrlo oštre delove koji se u najboljem slučaju mogu preprečiti u usnoj duplji, do toga da mogu napraviti ozbiljna oštećenja u crevima.

Psi vole da drobe, lome kosti, još ako ima ostataka mesa na njima teško im je iste oduzeti a mogu im naneti ozbiljne povrede. Ako se već daju kosti onda to treba činiti više zbog igre, glockanja, a ne kao deo obroka. U tu svrhu mogu im se dati krupne goveđe kosti ili postoje sasušene kosti, delovi svinjskih ušiji, pilećih nogica koje im se daju zarad igre, ubijanja dosade i slično.Tako se pas neće povrediti.

Ako vlasnik primeti da je pas konzumirao kost trebalo bi da obrati pažnju na ponašanje životinje koja postaje troma, nerado se kreće sa izvijenim leđima ka gore, tzv “šaranasta leđa”. Javlja se bolnost prilikom hvatanja životinje u predelu stomaka ili se pa životinja izvija tako da su prednje noge ispružene kao i zadnje, kao da “pliva”. Ukoliko se to desi, najbolje je obratiti se svom veterinaru.

*Dobila sam štene na poklon, nije rasno. Vrši nuždu svuda po kući, ne znam kako da ga naučim da to radi na određenom mestu. Savetovali su me da ga svaki put kad to uradi, udarim novinom, ali to ne pomaže. Da li će to samo od sebe da se reši kad bude poraslo ili moram da ga naučim?

-Što se tiče navika štenadi, za neko ozbiljno učenje treba vremena i strpljenja vlasnika. Obično sa tri meseca štenad počinje ozbiljno da uči i navike koje na dalje stekne imaće tokom daljeg života.

Da bi štene tj. životinja razumela šta se od nje traži, vlasnik to mora jasno da joj stavi do znanja. Kad je pohvala u pitanju onda joj se obraća mirnim glasom, jednostavnom komandom pohvale, nagradom. Kada ne želi da životinja nešto ponovo uradi, mora jasno i odsečno da joj ukaže na nedozvoljeno ponašanje.Tada će žustrijim glasom da joj se obrati, da je vrati da ponovi to što od nje zahteva. Životinja mora u glasu i intonaciji samog vlasnika da razume šta je i gde pogrešila. Često posle par ponavljanja, uz adekvatnu vokalizaciju, pas će razumeti šta sme a šta ne.

Što se tiče vršenja nužde postoje razne vrste podloga koje u sebi imaju već impregniran miris i tamo gde vlasnik životinje želi da ona vrši nuždu tu će je postaviti. Uz malo truda, životinja će se tako i ponašati. U deficitu ovih podloga sa mirisom, nekada je dovoljno uzeti i pokupiti običnim pampers pelenama malo mokraće od psa i staviti je tamo gde se želi da životinja vrši nuždu i ona će to sledeći put uraditi tako. Kad uradi kako treba, onda je treba pohvaliti, dati neku poslasticu i tako joj skrenuti  pažnju da je dobro uradila ono što smo od nje zahtevali.

*Imam psa i mačku. Pas isključivo sa mnom izlazi napolje, a mačka ide sama, dešava se i da po čitav dan ne dođe kući. Ne znam gde ide, da li se zavlači po kontejnerima, da li se druži sa drugim mačkama i slično. Zanima me da li može da donese kući neku bolest koja može biti opasna po mog psa. 

-Kaže se da mačka živi uz čoveka a pas sa čovekom. Normalno je da mačka ima svoj areal kojim krstari, dolazi i odlazi kad hoće. Samim tim je podložnija da “donese” i neku bolest.

Kao najozbiljnija bolest može se pomenuti besnilo, ali ako su obe životinje vakcinisane ne bi se trebalo brinuti zbog toga. Sreća pa je pravovremenom vakcinacijom domaćih i divljih karnovora na našem terenu trenutno nema, uglavnom se radi o nekim blažim bolestima tipa gljivičnih infekcija, parazitoza koje mogu sa mačke da pređu na psa a zatim i na čoveka, ređe se radi o nekim bakterijskim infekcijama.

Uglavnom se i parazitske i gljivične infekcije na životinjama relativno lako uočavaju u vidu promena većih ili manjih razmera na samoj koži- nedostaje dlaka, koža je zacrvenjena, životinja se uporno češe, javljaju se ranice i to ne može da bude neprimećeno od strane vlasnika. U takvim situacijama se treba obratiti svom veterinaru i problem će biti rešen. Jedini problem je što je lečenje kožnih bolesti dugotrajnije i upornije i zahteva strpljenje vlasnika.

*Moj pas ima preko 10 godina i ima problema sa zubima u vidu naslage kamenca i upaljenih desni pa ga to boli i ne može uvek da jede (inače jede kuvani pirinač i belu piletinu) nisam za operaciju zuba jer mi niko ne garantuje da će da se probudi iz anestezije. Interesuje me da li postoje neki lekovi, praškovi ili nešto drugo što bi pomoglo kod upaljenih desni i kamenca?

– Što se tiče bilo kakve intervencije na zubima i u predelu oko usta, nije moguće odraditi bilo kakav zahvat bez anestezije ili makar sedacije životinje. Za takvu intervenciju je indikativna upotreba anestezije, jer je neophodno da životinja bude kooperativna ,mirna, jer je sam zahvat nelagodan za životinju, pogotovo ako ima višegodišnjih naslaga na zubima, ako se javi paradentoza zuba, gangrena i slične patološke promene, kao i zbog samog operatora da bi mogao maksimalno da se posveti otklanjanju nastalog problema. Ako životinja nema nekih uočljivih problema sa plućima i srcem, nema bojazni od primene anestezije pri takvoj intervenciji.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *