Mladi pesnici poručili –  Nije lako biti mlad

Književna omladina organizovala je književno veče pod nazivom ,,Nije lako biti mlad”. Pesnici su uspeli da odgovore na zadatu temu, stihovima su slavili mladost, ali i skrenuli pažnju na sve probleme koji se javljaju u tom periodu. Domaćin i voditelj programa bio je Nemanja Petronijević, urednik u Kulturnom centru, koji već nekoliko godina okuplja mlade pesnike našeg grada.  

O tome koliko je tema bila inspirativna govori Lana Tomić (17):

Veoma kreativno i zanimljivo veče. Sala je bila ispunjena publikom kao i pozitivnom i jedinstvenom energijom, a svaki pesnik je bio originalan i zračio je inspiracijom… Mene je lično nadahnula ova tema i prosto je bilo nemoguće zaustaviti ruku od pisanja. Svidelo mi se to što je svaki pesnik na svoj način predstavio to neko svetlo mladosti i potrudio se da dopre do srca svih mladih.

Jovana Živković (19) pripremila je pesmu ,,Osluškivanja”:

– Okupila nas je, posle dužeg vremena, tema ,,Teško je biti mlad”. Takoreći, okupila nas je mladost da bismo pronašli njen pravac. Mi kao ljudi, a pogotovo kao umetnici, tražimo se čitavog života i putujemo našim putevima mašte, nadanja, stradanja… Sve su to neka mladalačka srca puna traženja. Shodno temi predstavila sam pesmu koja se zove ,,Osluškivanja”, čiji stihovi govore o mladom srcu koje je uvek sklono osluškivanju, buđenju, nadanju, stradanju, patnji… I želji da se to sa nekim podeli.

Nikola Jovanović (20) objašnjava šta za njega znači biti mlad:

Biti mlad je isto kao i biti srećan. To je stanje duha, po mom mišljenju. Mislim da čovek ne gubi sreću i mladost, samo mu duh poprimi boju nametnute stvarnosti. Nažalost, većina populacije ima bledu unutrašnjost pa je zato spoljašnjost takva kakva je.

Ponosan na rad Književne omladine, urednik Nemanja Petronijević ističe:

Ima već tri godine ima kako uspešno sarađujem sa mladim pesnicima Kruševca. To je priča koja je krenula iz Kruševačke gimnazije i ne mogu da ne pomenem profesora Dragoslava Đorđevića, koji godinama vodi sekciju sa đacima Gimnazije koji su imali dara za pisanje. Iz njegovog šinjela došlo je prvih 18 pesnika, ali čim smo zakoračili u javni porostor broj pesnika je porastao na tridesetak i još raste. Danas, iako je najveći broj naših pesnika iz Gimnazije, imamo pesnike iz skoro svake srednje škole u gradu. Rad sa  Književnom omladinom mi je omiljen, a posle njega osećam najviše ponosa. Za mene je Kulturni centar institucija čija je primarna svrha uvek bila da širimo kulturu i ljubav prema umetnosti.

Veče je otvorio gimnazijalac Andrej Kunić, dok su stihove govorili: Jovana Živković, Milica Đorđević, Ksenija Petrović, Lana Tomić, Marko Mihajlović, Ema Tomić, Nikola Jovanović, Ivona Vasić, Ana Stefanović i Luka Kijačić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *