Vi pitate, naš veterinar odgovara: Kada je pravo vreme za sterilizaciju psa?

Jedno od pitanja koje je stiglo u okviru naše rubrike „Vi imate pitanje, Odjek zna ko ima odgovor“ odnosi se na sterilizaciju pasa. Ovde su pitanje i odgovor:

* Moj pas je star pet godina, nije rasan, ženka je. Nije se parila, jer nemam mogućnost da zadržim štenad, a teško da bi ih neko uzeo jer ne bi bili rasni. Razmišljam da je sterilišem pa me zanima da li to može loše da utiče na njeno zdravlje, koje su godine najbolje za to i da li će to da utiče psihički loše na nju?

Što se tiče uzrasta trebalo bi sačekati prvi estrus kod ženki i tek po njegovom okončanju pristupiti sterilizaciji jer tada se smatra da je fizički i psihički sazrela. S obzirom da Vaša kuja ima više od tog uzrasta moguće je uraditi sterilizaciju. Polni hormoni utiču na katabolizam tj. razgradnju neophodnih životnih materija. U slučaju sterilizacije ovaj metabolicki put je manje funkcionalan pa ostaje drugi deo metabolizma, odnosno anabolizam.

Ovaj metabolički put je zadužen za stvaranje neophodnih životnih jedinjenja, naročito masti koje će se onda u visku nagomilavati u organizmu. Zato je neophodno promeniti životne navike životinje i povećati joj mobilnost, uvesti hranu za sterilisane životinje, davati hranu u više manjih obroka i na taj način izbeći mogućnost metaboličkih poremećaja. Sterilisane životinje su mirnije, slabije se kreću i zbog svega gore navedenog treba one i vlasnici da malo promene životne navike i neće biti nikakvih problema.

Podsetimo još vas odgovori na pitanja koja su stigla do petka 13. septembra, očekuju na našem sajtu u ponedeljak, 16. septembra.

Ostale odgovore koje je veterinar Vladan Rajić do sada dao našim čitaocima, možete pronaći ovde.

Pratite nas, čitajte, pitajte i očekujete iznenađenje!

Naslovna foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *