Besplatni udžbenici rasplamsali političke strasti u Kruševcu – Znate li koliko bi koštali?

Tema besplatnih udžbenika za osnovce je tokom ove nedelje ustalasala kruševačku političku scenu. Pokrenuo ju je Gradski odbor Stranke slobode i pravde, pitajući kako đaci u Beogradu mogu da imaju besplatne udžbenike, a u Kruševcu ne. Odgovorio je Gradski odbor SNS-a, navodeći da svi žele da sva deca dobijaju besplatne udžbenike, „ali ne kao populističku meru, već meru koja će biti održiva, dugoročna i sa svim zakonima usklađena“.

Portal Odjek.rs je u vezi sa tim pitao nadležne u lokalnoj samoupravi da li je takva mogućnost razmatrana, te koliko bi to koštalo Grad?

Od nadležnih smo saznali da bi za besplatne udžbenike za sve osnovce u Kruševcu trebalo izdvojiti između 130 i 150 miliona dinara iz budžeta Grada, te da u Kruševcu u ovoj školskoj godini ima oko osam hiljada osnovaca.

U odgovoru koji je naš portal dobio iz Gradske uprave navedeno je i da Grad Kruševac obezbeđuje poklon čestitku od po 12 hiljada dinara za sve prvake, te da je budžeta za tu namenu ove godine isplaćeno 11,82 miliona dinara. Takođe, obezbeđuje se poklon čestitka od po 12 hiljada dinara za osnovce, odnosno po 15 hiljada dinara za srednjoškolce, koji su treći i svaki naredni đak u porodici. Za to je iz budžeta isplaćeno  8,61 miliona dinara.

Izostao je odgovor na konretno pitanje da li je Grad Kruševac do sada razmatrao takvu mogućnost, ali je o pitanju besplatnih udžbenika gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović govorio na Skupštini grada, održanoj 12. septembra. On je tada kazao da „ni Beograd nije dao besplatne udžbenike ove godine“ jer to dovodi do tehničkih problema zbog različitih izdavača, te da Kruševac želi da uči na tuđim greškama.

Ni jednog trenutka nije se reklo da Kruševac daje vaučere za sve prvake, nije se reklo da dajemo za trećeg, četvrtog, petog đaka ne samo u osnovnoj već u srednjoj školi. Nije se reklo da Kruševac daje 50 hiljada dinara nezaposlenim porodiljama. Tada se Kruševac ne poredi sa drugima koji to nemaju, nego najslađe je da neko nađe da kritikuje svoj grad i da kaže da smo gori od Beograda. Nismo gori od Beograda, bolji smo Beograda u mnogome. To što je Beograd davao udžbenike, napravio je problem tehničke prirode, želimo da naučimo na tuđim greškama – kazao je on.

Dodao je da, ukoliko Vlada Srbije, kao što je bilo reči, bude davala udžbenike za treće, četvrto i peto dete, Kruševcu će to da oslobodi sredstva te će moći da raspodeli dodatne vaučere za đake.

Podsetimo da Grad Beograd ove godine roditeljima svih đaka, osnovaca i srednjoškolaca, daje po 20 hiljada dinara. Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, kako su preneli mediji, na početku ove školske godine je kazao da je Grad Beograd odlučio da za učenike obezbedi po 20.000 dinara pomoći na početku nove školske godine, umesto novih udžbenika kako je bilo prethodne godine, „jer je procenjeno da je to veća pomoć roditeljima“.

Inače, u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u članu 4, piše da „svako lice ima pravo na besplatno i kvalitetno osnovno obrazovanje i vaspitanje u javnoj školi“ te da „učenik javne škole može besplatno da koristi knjige, školski materijal, prevoz, ishranu, kao i smeštaj kada je to potrebno, u skladu sa zakonom.“

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *